LA NOVA LEGISLATURA

Rivera aixeca el veto a Rajoy i s'obre a una abstenció

El líder de Ciutadans subratlla la urgència de formar govern

 

  / JUAN MANUEL PRATS

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Ha sigut més significatiu el seu esforç per no pronunciar certes paraules que el discurs complet que ha desgranat al recollir la seva acta de diputat al Congrés, aquest dijous. Albert Rivera no ha volgut concretar quin serà el sentit del seu vot en una investidura que reclama que arribi com més aviat millor. Li han preguntat, li han insistit, i han mirat d'acorralar-lo amb la pregunta: ¿Ciutadans s'abstindria per permetre a Mariano Rajoy la revàlida com a president? “No hi ha cap novetat”, “no hi ha cap canvi”, “dic el que he dit sempre”, han sigut les seves úniques respostes, ambigüitats que disparen la sensació que és partidari d'una abstenció que permeti posar en marxa el Govern i passar a l'oposició.

Notícies relacionades

Rivera sí que ha confirmat el que ha anat avançant des de després del 26-J, que no demanarà el cap del líder del PP a canvi del seu suport, com havia apuntat mesos enrere i va sostenir fins i tot durant la campanya electoral. “No hi ha veto a Rajoy”, ha assenyalat aquest dijous, i s'ha tornat a envoltar en l'argumentari que defensa la urgència de forjar un executiu com més aviat millor per poder assumir les exigències de la UE i aprovar els pressupostos per al pròxim exercici.

Rivera segueix a l'espera que Rajoy li truqui. Dóna per fet que serà ben aviat, els dies vinents, i que llavors li podrà exposar el que el líder conservador ja sap. Dos plans. El primer, el desitjat pel president de Ciutadans, és que el PP, el PSOE i C’s formin un govern amb un seriós compromís de renovació i amb el propòsit d'abordar les grans reformes pendents que té el país. Si no és possible, diu, arribarà "el pla B": ell està disposat a anar-se'n a l'oposició, però és en aquest punt quan no especifica què votaria en aquesta investidura de Rajoy en solitari. La mera negativa a concretar-ho unida a la urgència que subratlla perquè hi hagi govern i l'absència de veto a Rajoy donen com a resultat de la suma una més que possible abstencióparaula màgica, això sí, que Rivera es nega a pronunciar.