Rivera carrega sobre Sánchez la responsabilitat que Rajoy segueixi

El líder de Ciutadans diu que amb l'abstenció del PSOE és suficient per desbloquejar la situació

jjubierre34479460 incidentes sede pp160627140800

jjubierre34479460 incidentes sede pp160627140800 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Albert Rivera ha carregat aquest dilluns sobre Pedro Sánchez la responsabilitat de desbloquejar la situació política i facilitar un nou Govern de Mariano Rajoy. L'estratègia de Ciutadans és posar-se de perfil el màxim temps possible i que sigui el PSOE qui digui primer que permetrà, mitjançant la seva abstenció, que el líder del PP sigui de nou president. El partit taronja va fer del veto a Rajoy una de les seves idees força de la campanya, encara que ara jugui a l'ambigüitat.

Fa sols 12 dies, el candidat de Ciutadans va anunciar al fòrum Primera Plan@ que no el recolzarà ni tan sols indirectament, a través de l'abstenció, encara que 12 hores després que es tanquessin les urnes va afirmar que de la seva boca mai ha sortit la paraula “veto” per referir-se al polític gallec. “Nosaltres no volem que Rajoy segueixi governant (…) Volem canvi d'entrenador, de Govern, de persones, de polítiques”, va declarar en el fòrum d'EL PERIÓDICO. 

Ara, amb les dades sobre la taula, amb un PP que ha crescut de 123 a 137 escons i una caiguda de Ciutadans, de 40 a 32 diputats, Rivera ha perdut legitimitat per reclamar el cap de Rajoy, però en lloc d'assumir que les urnes no li han donat poder per decapitar el PP prefereix tornar la mirada cap al PSOE i que sigui Sánchez qui, amb la seva abstenció, permeti que el president en funcions pugui ser de nou president a tots els efectes. “Nosaltres no recolzarem Rajoy perquè no cal (…) Amb una abstenció del PSOE podran governar i seguir fent el mateix i Fernández Díaz podrà seguir sent ministre”, va afegir.

REFORMA DE LA LLEI ELECTORAL

Notícies relacionades

El dirigent català, no obstant, vol prendre la iniciativa i obligar el PP i el PSOE -que “durant 35 anys” no han lluitat contra la corrupció, es va queixar- a fer els “canvis” que necessita Espanya. Per això telefonarà al secretari general socialista i al líder popular en les pròximes hores per proposar-los formar una taula tripartida de negociació amb “els equips” respectius, encara que no descarta seure amb Rajoy si és necessari.

Albert Rivera

CANDIDAT DE CIUTADANS

"Nosaltres no recolzarem Rajoy perquè no fa falta. Amb una abstenció del PSOE podran governar i seguir fent el mateix"

Una de les reformes que Ciutadans exigirà és el canvi de la llei electoral, culpable, en la seva opinió, que Ciutadans hagi perdut 8 escons malgrat baixar sols en un 0,9% el nombre de suports. També va citar la despolitització de la justícia, la reforma de l'educació i mesures per crear ocupació. Rivera ha afegit una altra condició més per a aquest escenari post-electoral: Ciutadans rebutja dialogar amb partits “separatistes” o “nacionalistes".