Iglesias i Rivera assistiran al dinar amb Obama al Palau Reial

La situació d'interinitat del Govern ha complicat el format de la reunió del president dels EUA i els dirigents de l'oposició

 

  / EFE / FRANCISCO GÓMEZ

1
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / IOLANDA MÁRMOL / MADRID

“Si la visita d'un president dels EUA no és prou difícil de gestionar, ¡imagina't si a sobre el Govern està en funcions!”, es lamenta un diplomàtic del Ministeri d'Exteriors espanyol.

És costum que les autoritats nord-americanes s'entrevistin amb el dirigent de l'oposició quan visiten altres països. Així ho fa el secretari d'Estat, el més viatger de tots els membres del Govern nord-americà, i també el president. Per exemple, John Kerry es va reunir a Madrid amb el secretari general socialista, Pedro Sánchez,l'octubre passat. O Hillary Clinton, el 2011, quan era cap de la diplomàcia, es va veure amb Mariano Rajoy, que llavors era líder de l'oposició.

Ara, quan només falten tres dies perquè aterri a Sevilla Barack Obama, s'ha tancat una part important de l'agenda que estava pendent de definir per aquesta situació d'interinitatinterinitat en què està el Govern. Felip VI oferirà un dinar al Palau Reial dilluns al Govern en funcions i a Sánchez, Pablo Iglesias (Podem) i Albert Rivera (Ciutadans). Fonts del partit morat han sigut les que han confirmat que Iglesias ha rebut la invitació per participar en aquest acte. El líder de Podem ja ha comunicat que té la intenció d'assistir a l'àpat. Poc després, fonts de Ciutadans també han confirmat que el seu número u assistirà a la cita.

Notícies relacionades

Els equips de protocol han dubtat fins a l'últim moment de si aquesta fórmula era la més adequada. El Palau Reial, amb Felip VI d'amfitrió, pot ser un escenari incòmode per al cap de l'Estat en un moment en què Rajoy està intentant forjar els suports necessaris per ser investit president i quan el paper de Sánchez és clau (via abstenció). Qualsevol gest del cap de l'Estat amb algun dels dirigents podria ser malinterpretat.

Aquesta opció, a més, oferirà una altra foto per a l'hemeroteca: serà la primera vegada que Iglesias anirà al Palau Reial, després que el líder de Podem rebutgés la invitació del Rei per participar en la recepció del Dotze d'Octubre.