L'itinerari de la visita d'Obama a Espanya

El president dels EUA anirà a la base naval de Rota i es reunirà amb el Rei i Rajoy

 

  / AP / SUSAN WALSH

2
Es llegeix en minuts

El Govern ultima els detalls de la visita que farà la setmana que ve a Espanya el president dels Estats Units, Barack Obama, i amb la qual l'Executiu del PP considera que se certificaran les creixents relacions bilaterals en tots els àmbits i que converteixen els dos països en "socis privilegiats".

Obama viatjarà a Espanya dissabte que ve, dia 9, al final de la cimera de l'OTAN que se celebrarà a Varsòvia i on coincidirà amb el president del Govern en funcions, Mariano Rajoy. El mandatari nord-americà es desplaçarà inicialment a Sevilla, on està previst que sigui rebut pel Rei, i l'endemà visitarà la base naval de Rota, a Cadis. El dilluns 11 es reunirà amb Felip VI al palau de la Zarzuela i amb Rajoy a la Moncloa.

PUNT D'INFLEXIÓ EN LES RELACIONS

Fonts del Govern consultades per Efe destaquen la transcendència del viatge d'Obama a Espanya encara que s'hagi concretat en la recta final del seu mandat, perquè l'interpreten com una mostra de la bona sintonia entre les dues administracions i del molt que poden seguir col·laborant. El ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García Margallodesprés de fer-se oficial la visita del president nord-americà, va afirmar que suposa la "culminació d'un procés de normalització" de les relacions diplomàtiques que considerava afectades per la política de l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero.

De fet, l'última visita a Espanya d'un president dels Estats Units va ser la protagonitzada per George W. Bush el juny del 2001, és a dir, fa 15 anys, i amb José María Aznar al capdavant del Govern. Per tant, serà la primera vegada que Obama viatgi a Espanya com a president dels Estats Units, encara que ja va visitar el país de jove, quan, 28 anys enrere, el 1988, va recórrer com a "motxiller" diversos països europeus i va fer parada a Madrid i Barcelona abans de traslladar-se a Kenya per conèixer el poble del seu pare.

'BREXIT' I TERRORISME, A L'AGENDA

Notícies relacionades

En el seu viatge de la setmana vinent, la primera parada del president nord-americà serà Sevilla, des d'on es traslladarà posteriorment a la base naval de Rota, d'ús conjunt entre Espanya i els EUA des de fa més de 60 anys. Allà resideixen més de 3.500 nord-americans, entre 'marines' i les seves famílies, i hi ha fondejats els quatre destructors dels Estats Units que formen part de l'escut antimíssils de l'OTAN.

Obama es traslladarà a Madrid el diumenge 10 de juliol a la tarda on, l'endemà, es reunirà per separat amb el Rei i amb el president del Govern en funcions. Fonts de l'Executiu han informat que Rajoy i el cap de la Casa Blanca abordaran previsiblement, entre altres assumptes, la situació política a Espanya després de les eleccions de diumenge passat, així com els pròxims comicis als Estats Units. El procés que s'obre amb el triomf del 'brexit', la lluita contra el terrorisme de Daesh i les relacions bilaterals seran altres qüestions que es preveu que tractin en aquesta reunió.