Rajoy rebrà Obama en plena negociació del nou govern

És la primera visita d'un president dels EUA a Espanya en 15 anys

El líder demòcrata visitarà Madrid i Sevilla entre els dies 9 i 11 de juliol

 

  / AP / CAROLYN KASTER

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Quinze anys han passat ja d’aquella imatge en què Josep Piqué va doblegar l’espinada davant George W. Bush una, dues, tres, quatre i fins a cinc vegades. Era el 12 de juny del 2001 i el llavors ministre d’Exteriors va anar a l’aeroport a rebre el president dels Estats Units. José María Aznar ocupava la principal butaca de la Moncloa i les relacions entre tots dos països eren excel·lents a ulls dels dos governs, una sintonia que només dos anys després es plasmaria a la foto de les Açores i en el suport de l’Executiu espanyol a la intervenció a l’Iraq.

Bush no va tornar a trepitjar Espanya ni aquell mandat ni el següent i han hagut de passar 15 anys perquè un altre president ho faci: la Casa Blanca va anunciar ahir que Barack Obama visitarà Madrid entre el 9 i l’11 de juliol, quan els partits polítics espanyols, segons auguren totes les enquestes, estaran en plenes negociacions per formar Govern després de les eleccions del 26 de juny.

Han sigut tres lustres en els quals no s’ha comptat amb la presència d’un mandatari nord-americà a la Moncloa, a causa, en gran part, de la precipitada retirada de les tropes espanyoles del país àrab, que va generar la pitjor crisi entre Madrid i Washington de les últimes dècades.

L’Executiu de José Luis Rodríguez Zapatero va intentar demostrar que havia redreçat la situació a l’aconseguir l’entrada d’Espanya al G-20 (encara sota el govern de Bush) i a l’arrencar algun gest amb Obama, com quan el va invitar a l’Esmorzar Nacional d’Oració (el febrer del 2010), però fonts del PP sempre han assegurat que si el líder demòcrata no havia visitat Mariano Rajoy, a la Moncloa des del 2011, era perquè encara hi havia ressentiment per aquella crisi.

ENTREVISTA AMB EL REI

Sigui com sigui, Rajoy i el seu equip han aconseguit que Obama faci una viatge oficial (serà a Madrid i Sevilla) abans de deixar el seu càrrec, el gener del 2017. I això que l’Executiu seguirà en funcions, una situació que havia sigut usada com a excusa en algun moment per part del Govern espanyol. El líder demòcrata també s’entrevistarà amb el rei Felip VI, que és qui formalment va cursar la invitació a l’inquilí de la Casa Blanca.

¿Obama als 'sanfermines'?

Durant la roda de premsa a la Casa Blanca, un periodista nord-americà va assenyalar que la visita oficial d’Obama a Espanya coincidirà amb els 'sanfermines' i va preguntar en to jocós si el president té plans per anar als 'encierros'. «Probablement hi està interessat, però no sé si la seva agenda li permetrà presenciar un esdeveniment tan interessant com aquest», va respondre el portaveu del mandatari, Josh Ernest.

El comunicat emès pel Govern nord-americà subratlla que Espanya és «un important aliat» dels EUA i sosté que la visita servirà «per ressaltar la robusta cooperació en matèria de seguretat» i els «forts llaços polítics i econòmics que existeixen entre els dos països, així com entre els seus pobles». El ministre d’Exteriors, José Manuel García-Margallo, va declarar a Efe que la visita suposa la «culminació d’un procés de normalització» d’unes relacions diplomàtiques que estaven «deteriorades».

DESPRÉS DE LA CIMERA DE L'OTAN

Abans d'aterrar a Espanya, Obama haurà estat a Polònia entre el 7 i el 9 de juliol per assistir a la cimera de l'OTAN, la cinquena des que és president. Aquesta cita es produirà en un moment de màxima tensió amb Rússia, després que els EUA i l'Aliança Atlàntica posessin en marxa la primera fase de l'escut antimíssils a Romania, un projecte que ha enervat les autoritats russes. 

Notícies relacionades

Durant la cimera, el líder nord-americà pretén "subratllar la solidaritat amb l'Aliança i unir esforços per reforçar la seguretat de l'OTAN en els flancs orientals i meridionals". 

CONFIRMACIÓ ESPANYOLA PER TWITTER

Rajoy ha confirmat la visita en un tuit en què destaca l'aliança entre països. "Serà un plaer rebre'l", ha dit.