EL POLS INDEPENDENTISTA

La CUP emplaça Puigdemont a convocar un referèndum unilateral

Els anticapitalistes consideren que el 26-J esborra qualsevol opció d'una consulta pactada

El Govern menysprea la idea i avisa els cupaires que "no estan en condicions de demanar res"

 

  / JULIO CARBÓ

2
Es llegeix en minuts
ROGER PASCUAL / BARCELONA

La CUP ha reclamat aquest dijous al president Carles Puigdemont una cimera per convocar un RUI, "un referèndum unilateral per necessitat". Una cita en la qual, al seu entendre, haurien de participar Junts pel Sí, la CUP, Catalunya Sí que es Pot i En Comú Podem i a la qual animen a sumar-s'hi el PSC, al qual emplacen a "abandonar l'immobilisme que el situa en posicions antidemocràtiques al costat de Ciutadans i del PP". Fonts de Govern no han trigat ni 10 minuts a rebutjar aquesta proposta, assenyalant que "la CUP no està en condicions de demanar res".

Des del punt de vista dels anticapitalistes, els resultats de les eleccions generals del 26-J "segellen el candau del 78 que va negar el dret de autodeterminació" i només deixen el camí d'una consulta unilateral. "Només ens queda aquesta expressió de democràcia -ha destacat Anna Gabriel en un acte a la plaça del Rei de Barcelona-. A diferència del 9-N no es tracta de repetir un acte de protesta, i per això necessitem l'aval i determinació de tot l'entramat institucional".

Notícies relacionades

Els cupaires han explicat que ja havien iniciat una ronda de contactes amb totes les forces, a excepció de Ciutadans i el PP. Malgrat això, confien que molts no-independentistes anessin també a votar en aquest RUI. "La CUP té una voluntat clara; exercir l'autodeterminació abans de 18 mesos, comptats des de la investidura de Puigdemont. I posar data a un referèndum unilateral i vinculant pot esborrar moltes de les desconfiances que estan avui sobre la taula", ha assenyalat Benet Salellas. Encara que reclamen que aquesta trobada es produeixi abans de la qüestió de confiança, el diputat ha desvinculat el RUI de l'examen parlamentari al president. "No és un debat JxSí-CUP en el qual es resoldrà la qüestió de confiança", ha destacat Salellas, tot i que, posteriorment, ha reconegut que si hi hagués acord sobre la consulta "tot anirà rodat" i es podrà abordar la votació del president amb més tranquil·litat.

COP DE PORTA DE LA GENERALITAT

La proposta anticapitalista ha rebut un ràpid i sonor cop de porta des de la Generalitat: "No està prevista cap cimera. La CUP no està en condicions de demanar res a qui li ha retirat el suport per poder governar amb un pressupost, ni a qui li ha incomplert el pacte firmat", han assegurat fonts del Govern. Des que van presentar una esmena a la totalitat als comptes de JxSí, les relacions entre la CUP i el Govern s'han anat tensant. El penúltim desacord entre les dues formacions s'havia viscut aquest mateix dijous, amb la negativa dels cupaires a parlar del Centre Recreatiu i Turístic de Vila-seca i Salou, la nova denominació i redefinició del projecte BCN World.