Sánchez reté el segon lloc contra pronòstic i es veu a l'oposició

La punxada d'Units Podem insufla oxigen al líder socialista malgrat la caiguda en escons

El candidat culpa la "intransigència" d'Iglesias de la millora en els resultats de Rajoy

undefined34472878 madrid 26 06 2016  pol tica   el secretario general del psoe160627000751

undefined34472878 madrid 26 06 2016 pol tica el secretario general del psoe160627000751 / AGUSTIN CATALAN

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El PSOE feia mesos que es preparava per al pitjor. La sensació que Pedro Sánchez trauria un pèssim resultat estava molt estesa, i durant la campanya no va deixar de créixer: totes les enquestes anticipaven el ‘sorpasso’ d'Units Podem en vots i escons. Era un clima difícil de combatre, fins i tot per als mateixos socialistes, que van començar a reconèixer en privat que es conformavend de quedar per davant del partit morat en diputats. Donaven gairebé per perduda la batalla de les paperetes. Així que quan l'escrutini va anar avançant i va quedar patent que el PSOE mantidnria amb claredat la segona posició, molt per davant de Podem, la resposta, en un primer moment, va ser gairebé eufòrica.

"No estic satisfet,  "No estic satisfet, però amb tot som la primera força política de l'esquerra"

Sánchez torna a superar una altra difícil prova. Ho ha fet contra pronòstic, pels pèls i amb moltes dificultats, aconseguint 85 escons, cinc menys que al desembre, i sense atraure nous votants. Però el líder socialista no és del tot el candidat fracassat que es prefigurava. Quan va sortir a valorar els resultats, ho va fer amb gest seriós. “Els ciutadans han derrotat el cansament i també les previsions formulades al llarg de les últimes setmanes. El PSOE ha tornat a reafirmar la seva condició de partit hegemònic a l'esquerra espanyola. Ho va fer al desembre i ho ha fet ara, enfront d'una coalició de més de 20 partits amb l'únic propòsit de guanyar el PSOE”, va dir en referència a Units Podem.  

"Els ciutadans han derrotat  "Els ciutadans han derrotat el cansament i també les previsions de les últimes setmanes"

L'esperança de Sánchez passava per tornar a intentar un pacte a tres com el de fa uns mesos, entre el PSOE, Podem i Ciutadans, fracassat al considerar-se incompatibles Albert Rivera i Pablo Iglesias. El manteniment d'aquest veto mutu, i sobretot la fortalesa que ha aconseguit el PP en aquestes noves eleccions, gràcies als seus 137 diputats, 14 més que l'any passat, provoquen que aquest desig sigui ara molt més difícil d'aconseguir. El mateix líder socialista es va encarregar de recordar-l'hi a Iglesias, a qui va culpar d'insuflar oxigen a Rajoy a través de la seva negativa a sumar-se a l'acord firmat amb Rivera. “Espero que Iglesias reflexioni. Va tenir a la mà posar fi al Govern de Rajoy, però la seva intransigència i el seu interès personal han provocat la millora electoral de la dreta”, va assenyalar.  

LA BATALLA ORGÀNICA

Mentre la Moncloa s'allunya per a Sánchez, la seva permanència davant del PSOE guanya punts. Tot i haver tret un pitjor resultat, a haver perforat de nou el seu sòl electoral, a no guanyar en cap autonomia i sols en tres circumscripcions (Huelva, Sevilla i Jaén), el candidat està en millor posició per enfrontar-se a la possible batalla orgànica.  

"Espero que Iglesias  "Espero que Iglesias reflexioni. La seva intransigència i interès personal han provocat la millora electoral de la dreta"

Els socialistes han de celebrar un congrés per elegir el seu líder abans que s'acabi l'any. Sánchez ja ha deixat clar que la seva intenció és continuar com a secretari general, i pot ser que compti amb algun rival intern, però la dirigent cridada a disputar-le les regnes del partit, Susana DíazSusana Díaz, presidenta d'Andalusia, surt tocada d'aquestes eleccions. Díaz havia lligat l'arribada de Sánchez al Govern al fet que el PSOE quedés en primer lloc, però ella mateixa ha caigut un lloc i acabat ocupant la segona posició a la seva autonomia. Els socialistes van aconseguir el primer lloc en terres andaluses al desembre, amb 22 diputats. Aquesta vegada, en canvi, sols n'han obtingut 20, tres menys que el PP, un resultat amb el qual Díaz perd la seva aura de dirigent guanyadora.              

Notícies relacionades

“No estic satisfet, però amb tot som la primera força política de l'esquerra”, va concloure entre aplaudiments Sánchez, ressuscitat una vegada més.