Rajoy vol tenir a punt en un mes el pacte d'investidura i mira al PSOE com a soci preferent

No descarta cap pacte, però assegura que "en temes fonamentals" necessita els socialistes

jjubierre34479373 madrid 27 06 2016 el presidente del gobierno en funciones pr160627132830

jjubierre34479373 madrid 27 06 2016 el presidente del gobierno en funciones pr160627132830 / J M Prats

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El líder del PPMariano Rajoy, ha subratllat aquest dilluns que intentarà "arbitrar una fórmula de govern" i no només assegurar-se la investidura, perquè creu que es necessita "una mínima entesa" per governar, i parlarà primer amb el PSOE. En una entrevista a la COPE, Rajoy, ha apostat de forma prioritària per la gran coalició, assenyalant que no descarta "absolutament res" per a la seva investidura, tampoc un pacte amb CiutadansPNB i Coalició Canària -que el deixaria a un escó de la majoria absoluta-. Però "en temes fonamentals necessitem el PSOE", ha advertit el president del Govern en funcions. Així mateix, ha anunciat que vol tenir a punt el pacte d'investidura en el termini d'un mes.

Vencedor de les eleccions generals, Rajoy ha mostrat la seva disposició a trucar als altres partits, començant pels socialistes, i ha insistit que intentarà "una fórmula de govern" que garanteixi, per exemple, l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat de l'any que ve, altres lleis pendents i atendre els compromisos i reptes europeus com el derivat del "brexit". "Per a això es necessita una mínima entesa i faré tot el que estigui a les meves mans per aconseguir-ho. Parlaré amb totes les forces polítiques, primer amb el PSOE", ha insistit.

Rajoy ha assegurat en l'entrevista que no va fer cap comentari sobre la gran coalició a Pedro Sánchez durant la conversa telefònica que ahir a la nit va mantenir amb ell després de rebre la trucada del líder socialista per felicitar-lo. Sí que li va transmetre el seu desig de reunir-se amb ell aviat i Sánchez li va comentar que estava d'acord a concretar aquesta cita. També va rebre la felicitació del secretari general de PodemPablo Iglesias, i del president de Ciutadans, Albert Rivera, encara que en els dos casos via missatge.

INVESTIDURA I PRESSUPOSTOS

Rajoy ha recordat que el 19 de juliol es constituirà el Parlament de la XII Legislatura i ha considerat que d'aquí un mes hi hauria d'haver "un acord de mínims" que facilités les coses al Rei en les consultes que mantindrà amb els representants dels diversos partits per proposar un candidat a la investidura. Pel president en funcions, el poble espanyol "l'ha encertat" a l'elegir com a primera i segona força els dos grans partits del país que han "protagonitzat" la seva transformació dels últims quaranta anys. "Donar per morts aquests dos partits no sembla el més raonable", ha subratllat el líder del PP.

Notícies relacionades

Respecte al resultat d'Units Podem, ha assenyalat que els ciutadans han tingut més elements de judici per conèixer els partits d'aquesta coalició i adonar-se, per exemple per la seva gestió en alguns ajuntaments, que una cosa es dir i l'altra fer. Segons ell, també en això l'han encertat els espanyols perquè creu que les receptes de Podem no serveixen a l'Europa actual.

El president en funcions ha mostrat la seva satisfacció i la del PP per la victòria a les unes, i ha destacat especialment els resultats aconseguits a Andalusia, el País Valencià i Galícia. "A Andalusia hi ha hagut un magnífic resultat, la nostra gent ha donat la batalla i hem guanyat el PSOE; a València el partit comença a prendre el pols; i estic molt content amb Galícia, és la meva terra i treure dos escons més dels que teníem vol dir que la gent s'ha esforçat", ha afegit.