DE TORNADA A LES URNES

Podem prepara un pacte "ràpid" amb el PSOE després del 26-J

La direcció dóna per fet el 'sorpasso' i es compromet a fer "el que més faciliti" l'acord a Pedro Sánchez

Plantejaran un programa de legislatura i una estructura ministerial que blindi el seu compliment

 

  / JUAN MANUEL PRATS

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

“És com avançar per Mordor en alerta permanent, però et vas trobant els orcs adormits i segueixes caminant, perplex per l'absència de perills, mentre vas comptant els dies per arribar al final”. Amb aquesta metàfora d''El Senyor dels Anells' descriuen a Podem la seva travessia per una campanya electoral sigil·losa, en què procuren no fer soroll, per arribar al 26-J amb una majoria social que els permeti una victòria que sobre el PP sembla complexa, però que donen per descomptada sobre el PSOE. A punt d'entrar a l'últim tram d'aquest recorregut, els dirigents morats tenen assumit que, si es confirmen els pronòstics, prendran, immediatament, la iniciativa de proposar un govern de coalició a Pedro Sánchez.

Desconeixen, en aquest context, quina seria la resposta, si facilitar un nou govern del PP o acceptar un executiu progressista, però diuen estar determinats a actuar ràpid, potser la mateixa nit electoral, i de la manera que més aplani el camí al líder socialista. No volen cometre errors amb cops d'efecte contraproduents. ¿Com presentaran la seva oferta? L'executiva no ho ha decidit encara, però amb tota seguretat no tornaran a repetir la posada en escena d'aquell 22 de gener, quan Iglesias va traslladar al Rei la seva oferta de govern de coalició sense informar prèviament Sánchez, que va parlar d'“arrogància”.

En una conversa informal amb Irene Montero, la cap de gabinet d'Iglesias incideix que la prioritat és escollir la manera que al PSOE li resulti més còmode seure a negociar i arribar aviat a un acord. “Del que n'estic segura és que farem el més evident, clar, ferm i contundent per poder arribar a un acord amb el PSOE. Farem allò que més el faciliti. El més important és que el que fem faciliti aquesta negociació”, assegura, i dóna per fet que, en aquest cas, les negociacions seran àgils. “Tinc la sensació que aquest procés anirà molt més ràpid”, opina.

CONSTRUIR CREDIBILITAT

Sobre el fons, una decisió clara: tant si el 'sorpaso' fos doble com si només guanyen en nombre de vots, presentaran un programa de legislatura i una estructura de Govern, ponderada pel nombre de paperetes aconseguides el 26-J. Es defensen dels que simplifiquen la crítica i parlen de “repartiment de butaques”. Qui assumeixi les carteres ministerials, consideren, és clau per aconseguir executar les polítiques compromeses, visió que defensen en el seu últim vídeo. “Les dues coses són fonamentals. Les polítiques i qui les executa. A la gent sí que li importa qui s'asseu en una butaca”, defensa Montero.

Irene Montero

CAP DE GABINET DE PABLO IGLESIAS

"Farem el que més faciliti un acord amb el PSOE i tinc la sensació que aquest procés anirà molt més ràpid"

Notícies relacionades

Llicenciada en Psicologia, és un dels membres de la direcció amb més capacitat d'empatia, i reconeix que un dels seus grans aprenentatges a Podem ha sigut la importància del “component emocional” en unes negociacions. Admet que després del 20-D les relacions entre Iglesias i Sánchez van estar marcades per una desconfiança creixent, com els dos líders han reconegut. El primer objectiu, ara, és construir un marc de credibilitat. I, malgrat els recels que exhibeix el socialista, ella és optimista. “Si hi ha una determinació d'arribar a bon port, això també construeix confiança. I si el PSOE pren la decisió de governar amb nosaltres, les confiances es construiran molt ràpid perquè el treball conjunt serà tan intens i tan urgent que, o es construeixen confiances o haurem fracassat en els objectius polítics”, assumeix. 

A Podem esperen confirmar el ‘sorpasso’ i prometen a Sánchez que no haurà de caminar sobre els ponts cremats de l'anterior legislatura, perquè estan disposats a construir-se de nous per permetre al cap socialista que els creuï amb seguretat i que, en lloc d'escollir la riba del PP, camini cap a la seva. Mentrestant, més enllà del discurs de mà allargada, aprofiten la campanya per plantejar-li aquesta disjuntiva i demanar-li que es defineixi. En el fons, convençuts que el PSOE no té una resposta i que això es paga a les urnes.