TORNADA A LES URNES

Iglesias demana al PSOE pactar "per sobre del rancor" deesprés del 26-J

El líder d'Units Podem reclama a Pedro Sánchez que sigui valent i reveli qui recolzarà

El partit morat es bolca a Andalusia per mirar d'arrelar en el feu socialista més hostil

undefined34236144 gra156  barcelona  11 06 2016   el candidato de un160615210405

undefined34236144 gra156 barcelona 11 06 2016 el candidato de un160615210405 / Alberto Estevez

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Pablo Iglesias es compromet a superar els ressentiments i a allargar la mà a Pedro Sánchez després del 26-J per construir un govern de canvi. Assegut a terra, a l'escenari d'un míting l'Almeria, el candidat d'Units Podem va mostrar la seva disposició a obviar els múltiples atacs que rep del PSOE i va reclamar altura històrica per construir una aliança que permeti expulsar Mariano Rajoy de la Moncloa. “A partir del dia 26, mà estesa perquè hi hagi un govern progressista. Això està per sobre dels rancors i de les paraules de qualsevol partit”, ha plantejat Iglesias. 

Aferrat al rol conciliatr que s'ha autoimposat en campanya, ha evitat respondre a les crítiques de la presidenta de la Junta, Susana Díaz, que ha carregat amb duresa contra els morats i els seus socis territorials. Al més enèrgic que va arribar ha sigut a demanar-li a Sánchez que reveli quina serà la seva política d'aliances després de les eleccions. Va citar la reivindicació de Jordi Sevilla apel·lant a recolzar la força que obtingui més suports al Congrés, i va sol·licitar al PSOE que no “busqui excuses” per mantenir el PP al Govern. “Qui estigui disposat a recolzar Rajoy, que sigui valent de dir-ho als seus votants en campanya electoral”, va plantejar, ferm, però sense entrar en el cos a cos. 

Les paraules d'Iglesias van arribar des d'un dels llocs clau en què Units Podem busca robar vot al PSOE, Andalusia, una terra fins ara inhòspita per als morats. Consideren que el perfil moderat de l'exJemad, Julio Rodríguez, número u per Almeria (que va ostentar el càrrec durant el mandat de la socialista Carme Chacón), les “febles” expectatives que atribueixen al PSOE, i una aliança amb IU que els podria obrir les portes d'un electorat resilient al canvi. Aspiren a conquistar 15 diputats, 5 més dels que van obtenir el 20-D.

ACCELERAR EL CANVI AMB IU

No ho tenen fàcil. El baròmetre preelectoral del CIS limita el seu creixement a tres escons més que en els anteriors comicis. "El problema a Andalusia és que la gent no et diu que vota el PSOE. Et diu que és del PSOE”. La reflexió la planteja un dirigent de Podem, conscient que modificar la identitat partidista és molt més ardu que un mer canvi de vot i que implica un projecte a llarg termini. No obstant, considera que el context històric pot accelerar aquesta lenta transformació en la sociologia electoral, en bona mesura gràcies a la confluència amb Alberto Garzón.

Notícies relacionades

“IU està en el paisatge polític andalús des de fa dècades, té arrelament local, i per tant no espanta els votants de mitjana edat ni els més grans, perquè estan acostumats”, plantegen a la direcció morada, convençuts que aquesta proximitat els permetrà esmorteir els temors que, admeten, suscita Podem a partir de certa edat.

Per acabar de persuadir els votants més grans que simpatitzen pel canvi però que encara no estan decidits, Podem posa l'accent en la reforma de les pensions, amb la qual volen garantir als jubilats una renda digna. Els d'Iglesias sostenen que les reformes laborals del PP (2013) i del PSOE (2011) han tingut conseqüències nefastes sobre les pensions i proposen derogar-les. A canvi, proposen apujar els impostos a les rendes més altes per garantir el finançament.