ERC exigeix als 'comuns' què expliquin el pla b quan el referèndum pactat sigui inviable

Rufián afirma que la diferència entre el 9-N i el RUI és la presència d'Esquerra al Govern

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

ERC torna a 'punxar' el colauisme. En una de les primeres aparicions en campanya, el conseller, de Salut, Toni Comín, l'ha titllat d'"impossible". "Si el PSOE va renunciar a la presidència del Govern per no acceptar-lo, què no rebutjaran per la vicepresidència", ha dit Comín, que ha donat per fet la victòria parcial de Podem sobre el PSOE: "M'alegraré molt del 'sorpasso", ha sentenciat. Això sí, l'exdiputat de Ciutadans pel Canvi ha exigit a En Comú que expliqui “quin és el seu pla b, què ofereixen als catalans quan el referèndum pactat que proposen es reveli impossible”. Comín, com a comiat, ha llançat una càrrega de profunditat contra CDC: "És la primera vegada que el primer partit de Catalunya [ERC] està format per gent honesta."

Els republicans no transigeixen amb el referèndum pactat, però sí amb un d'unilateral (RUI). Pel candidat, Gabriel Rufián, un RUI seria possible si, després del debat procedent, fos aprovat pel Parlament. El candidat ha negat que retornar a la via de la consulta suposi una marxa enrere, respecte al 2014 i a l'intent fallit de celebrar un referèndum: "La diferència és que ara hi ha un Govern Puigdemont-Junqueras", ha sentenciat. O el que és el mateix, la presència d'ERC garantiria la celebració de la consulta.

El 2014, a l'Edat Mitjana del procés, quan el Govern aleshores de CiU es va disposar a acatar els dictàmens del Tribunal Constitucional que prohibien el referèndum, ERC ja va demanar entrar al Govern i ocupar-se de l'organització de la cita amb les urnes.

Notícies relacionades

Les paraules de Rufián han intentat més exaltar, amb tot, ERC que no pas menysprear el paper de CDC. D'acord amb el que ha dit en un altre moment de la tradicional roda de premsa que l'agència Efe organitza amb tots els candidats per separat, el republicà s'estimaria més que en el front sobiranista no hi hagués massa disputes, ni "es transmetés una imatge de fricció". Amb tot, Rufián tampoc ha qualificat d'"atacs" les periòdiques diatribes que CDC i el seu candidat en el 26-J, Francesc Homs, dediquen als republicans i, sobretot, a la CUP. "Precisament la transversalitat és el que fa fort al 'procés'", ha asseverat.

JOC DE TRONS

En clau espanyola, Rufián ha assegurat que si el dia 23 els britànics voten a favor de sortir de la UE, l'anomenat 'Brexit', es redoblaran les pressions perquè a Espanya es consolidi un Govern afí als "grans interessos". La conclusió, recorrent al lema de la Casa Stark dels llibres (i la sèrie) de 'Joc de trons' és que "la gran coalició [el pacte entre el PP i el PSOE] 'is coming'".