Polèmica pel petó lèsbic de la Moreneta amb la Geperudeta en un cartell d'Endavant

Milers de persones assisteixen a l'acte de "desgreuge" a la Verge dels Desemparats convocat pel cardenal Cañizares a València

L'organització integrada a la CUP utilitza aquesta imatge en un cartell per anunciar concentracions a favor del col·lectiu LGBT

lpedragosa34323349 valencia 16 6 2016  sociedad  canilleras lgbt  act160616210125

lpedragosa34323349 valencia 16 6 2016 sociedad canilleras lgbt act160616210125 / MIGUEL LORENZO

2
Es llegeix en minuts

Un cartell d'Endavant, organització integrada a la CUP, anunciant mobilitzacions per reivindicar els drets del col·lectiu LGTB (lesbianes, gais, bisexuals i persones transgènere) a València, Palma i Barcelona els dies 18, 28 de juny i 2 de juliol, respectivament, ha generat una onada de reaccions en contra a causa de la imatge que l'il·lustra: la Mare de Déu de Montserrat (més coneguda com la Moreneta) i la Mare de Déu dels Desemparats (o Geperudeta, com se la coneix al País Valencià) fent-se un petó als llavis. "Contra les normes sagrades, estima com vulgues", diu el cartell de l'organització independentista, que ha aixecat polseguera en la comunitat cristiana.

Milers de persones s'han congregat aquest dijous a la plaça de la Verge de València, seguint la crida del polèmic cardenal arquebisbe de València, Antonio Cañizares, que havia convocat per a aquesta tarda un acte de "desgreuge" per la "greu profanació" de la campanya d'Endavant. Tant la plaça de la Verge com la basílica s'han omplert de persones, que exhibien pancartes com 'Madre de España, sol de Valencia, no nos dejes de amparar' o 'Alcaldesa perpetua', d'associacions carlistes, o 'València contra la degeneració', d'Espanya 2000.

Cañizares, abans de la pregària del rosari, ha cridat els assistents a "professar la devoció de tots a la Mare de Déu" malgrat els "greuges i ofenses", i ha exclamat que "alguns no saben què fan i l'han ofès". "No venim a cap acte polític ni a cap protesta. No venim amb cap bandera ni representant cap sigla. Es confonen i desfiguren per tant els que vinguin en un altre sentit, venim mantenint senzillament el sentit religiós que convoca aquest acte". Després de rebre a la patrona de València a les portes de la Seu, el purpurat li ha dirigit un rosari i, posteriorment, ha celebrat una missa en què en l'homilia ha volgut "desagreujar la Mare de Déu".

Com a arquebisbe de València, ha assegurat que la ciutadania no pot "esperar" d'ell "una altra cosa”. “Encara que em crucifiquin", ha sentenciat, motiu pel qual ha sigut aplaudit pel públic de la catedral. "He d'anar contracorrent encara que no sigui políticament correcte, com va fer Jesús", ha afegit Cañizares, que ha reiterat el seu rebuig a la “ideologia de gènere” per "destructora". “Seria un pèssim bisbe si callés davant d'això, i jo vull ser un bon bisbe", ha asseverat, per ser novament ovacionat.

IMATGE "BLASFEMA"

Notícies relacionades

L'arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, s'ha unit al retret i ha lamentat, en una carta dirigida a Cañizares, l'"ús blasfem" de les imatges de la Moreneta i la Geperudeta. Així mateix, Pujol ha transmès al cardenal de València que s'uniria espiritualment a l'oració de desgreuge. Igualment, l'associació e-Cristians ha censurat el cartell d'Endavant per considerar que agredeix i menysprea els catòlics. "No saben fer política sense agredir els seus compatriotes, són sembradors de discòrdia i conflicte", ha subratllat aquesta plataforma.

Per la seva banda, l'alcalde de València, Joan Ribó (Compromís), va considerar dimarts passat que "utilitzar símbols molt estimats" per alguns ciutadans "no és la millor solució per avançar en el respecte a totes les persones, sigui quina sigui la seva opció sexual, i tampoc en el respecte a la simbologia religiosa". "No m'agrada perquè crec que es podien haver fet les coses d'una altra manera", va afegir Ribó. En canvi, el president valencià, el socialista Ximo Puig, va intentar treure importància a l'assumpte al considerar que, segons ell, el cartell no estava "plantejat com una ofensa".