TORNADA A LES URNES

El PSOE s'encomana a la por del seu electorat al 'sorpasso' de Podem

Sánchez assenyala que els mals pronòstics "activen la reserva emocional" del partit

El candidat socialista manté els atacs a Iglesias i no canviarà d'estratègia

tecnicomadrid34280423 madrid  14 06 2016  politica  pedro s nchez  psoe

tecnicomadrid34280423 madrid 14 06 2016 politica pedro s nchez psoe

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez ha tornat a insistir aquest dimarts en un cara a cara amb Mariano Rajoy, format al qual el president en funcions s'ha negat en aquesta campanya. El candidat socialista no va llançar aquesta petició perquè considerés que necessitava una segona oportunitat després del debat a quatre de dilluns. Al contrari: malgrat les conclusions de les enquestes, que van donar com a guanyador Pablo IglesiasPablo Iglesias, el líder del PSOE va sortir “content” d'una cita que creu que ha servit per acabar amb la polarització entre el PP i Podem. No tothom al seu partit comparteix aquesta opinió, però el secretari general insisteix a dir que és l'únic aspirant que “té opcions” de succeir Rajoy, ja que la por al ‘sorpasso’ de Podem està reactivant el seu electorat tradicional.

L'endemà del debat, en què es va centrar a criticar tant el president en funcions com Iglesias, tot i que aquest és una aliat necessari per arribar al poder, Sánchez va mantenir una conversa amb la premsa en un avió que el va traslladar de Madrid a Oviedo. “La possibilitat del ‘sorpasso’ està activant la reserva emocional del PSOE”, va explicar el candidat.

Pedro Sánchez

CaNDIDATO DEL PSOE

"La possibilitat de 'sorpasso' està activant la reserva emocional del PSOE"

Els socialistes s'encomanen a la por que produeix la possibilitat de perdre l'hegemonia dins de l'esquerra. La tercera posició deixaria el partit en una de les situacions més complicades de la seva història, i l'abocaria a elegir entre portar Iglesias fins a la Presidència del Govern, sempre que arribin els números a fer-ho, o permetre la continuïtat del PP a través d'una abstenció.

Sánchez va eludir aclarir durant el debat què faria si es dóna aquest escenari. No pensa donar cap pista fins després de les eleccions. Primer, perquè només serviria per contribuir a la polarització entre els populars i els morats, amb el PSOE en el paper de tercer en discòrdia, però sobretot perquè la direcció socialista creu que el ‘sorpasso’ vaticinat pels sondejos no es produirà. Almenys en escons. I en vots esperen que tampoc, un diagnòstic que comparteixen, encara que amb bastant menys èmfasi, fins i tot els crítics amb el secretari general, que en els últims temps han pitjat el fre davant el vertigen que produeix el daltabaix. Diversos dirigents d'aquest sector consideren que Sánchez “va desaprofitar una oportunitat” en el debat, en què va repetir una vegada i una altra que si no va arribar a la Moncloa a l'abril va ser per culpa d'Iglesias, però tampoc carreguen les tintes.

LA SINTONIA AMB RIVERA

Els socialistes es bolquen a carregar contra Iglesias, culpant-lo de la permanència del PP en el poder, mentre ataquen Rajoy per la corrupció i l'augment de la desigualtat i actuen com si Albert Rivera, amb qui van firmar al febrer un insuficient pacte, no fos un adversari. Hi va haver sintonia en el debat entre Sánchez i el líder de Ciutadans, amb tots dos col·locant en la diana els candidats del PP i Podem, però el socialista va explicar durant la seva breu xerrada que no va ser res preparat. “El que passa és que les coses surten naturals”, va dir sobre la cita televisiva, que segons el seu parer també va servir perquè “tothom s'adonés que Rajoy no serà president perquè ningú pactarà amb ell”.

Pedro Sánchez

CaNDIDATO DEL PSOE

"Els nostres votants, i sobretot els nostres afiliats, estan molt cabrejats amb Iglesias"

Notícies relacionades

Poc després, en el míting d'Oviedo, el candidat socialista va oferir una nova dosi d'atacs al secretari general de Podem. “Rajoy i Iglesias comparteixen un mateix adversari: es diu PSOE”, va dir. “Per Iglesias és molt més còmode tenir un president del Govern del PP que un del PSOE. Però per als seus votants no”, va afegir. Javier Fernández, president d'Astúries i referent moral del partit, va enarborar el “¡no passaran!”, en referència al partit morat.  

“Els nostres votants, i sobretot els nostres afiliats, estan molt cabrejats amb Iglesias”, assenyala un pròxim col·laborador de Sánchez, que explica que això no anticipa res sobre futurs acords amb Podem, ja que “els pactes no es fan pel bon to que hi ha abans d'unes eleccions”. Sánchez, en aquest sentit, va dir que no pensava alterar la seva campanya.