Jordi Sànchez: "L'actual full de ruta ha arribat al final del recorregut"

"El referèndum vinculant farà que Catalunya Sí que es Pot s'hi senti identificada"

"Haver deixat el procés en mans dels partits no ha sigut encertat"

Entrevista amb Jordi Sànchez, president de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC). / MÒNICA TUDELA

3
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

–¿Quin és l’estat de salut del procés independentista?

–S’ha de reconèixer que l’actual recorregut està arribant al final i que haver deixat la part central del procés en mans dels partits no ha sigut encertat. I a l’ANC fem també autocrítica. Però les responsabilitats no són idèntiques.

–¿Qui en té més?

–És evident que s’ha incomplert un acord de governabilitat per part de la CUP, però no s’ha fet tot el que tocava per part del Govern amb els pressupostos.

–¿Llavors què toca fer?

–Hem de tenir la intel·ligència de trobar nous recorreguts que reforcin la majoria, i el referèndum vinculant és una opció perquè ens aglutina al voltant del sí.

–¿Però no s’havia fet ja de facto el 27-S i el 9-N?

–No, el 9-N es va fer una consulta que es va dir que no seria vinculant i que es faria d’acord amb la legalitat, i després de la decisió del TC, es va fer un procés participatiu. I el 27-S tenia com a objectiu guanyar una majoria a les institucions. Tampoc va ser un referèndum. Ara ha arribat el moment de caixa o faixa: en un termini raonable dins dels 18 mesos, un referèndum vinculant que sigui acceptat per l’Estat però, si no és així, que sigui amb el lideratge de la Generalitat i el Parlament.

–Al voltant d’aquesta proposta, ¿s’hauria d’articular una governabilitat entre JxSí i les forces pro-referèndum, com Catalunya Sí que es Pot?

–Evidentment, s’obre la porta que s’hi sentin identificats els que deien que el referèndum era la solució. I aquí dins hi haurà gent amb solucions diferents al sí a la independència.

–Abans del 27-S molts independentistes es mofaven de la proposta del referèndum...

–És il·lús pensar que les institucions de l’Estat acceptaran el referèndum. Però el que estem proposant, i ho consultem a les bases de l’ANC, és posar el referèndum al centre i celebrar-lo igualment.

–L’expresident Mas i el candidat de CDC a les generals, Francesc Homs, defensen en canvi unes altres eleccions plebiscitàries.

–S’acullen al full de ruta de Junts pel Sí. Quan tinguem el mandat dels socis de l’ANC abordarem amb els partits la nostra aposta. Ara creiem que la fórmula més raonable, clara i potent és el referèndum d’independència vinculant (RIV) que ajudarà a reunificar esforços i a explicar-nos millor, perquè és la base de la legitimitat.

–Mas i Homs argumenten que els partidaris del no no anirien a votar...

–És una possible debilitat, caldrà  veure-ho. Si és un referèndum vinculant hi haurà molts incentius perquè la gent contrària a la independència vagi a votar. I no podem donar per fet que no hi ha marge perquè l’Estat ho accepti.

–En canvi, el president Carles Puigdemont no veu malament la seva proposta.

–Ha dit que és una de les opcions. Probablement cadascú, ERC, Convergència, els independents i la CUP, poden tenir preferències diferents.

–¿El que està dient en definitiva l’ANC és que seguir després de la qüestió de confiança del Govern al setembre amb un altre pacte amb la CUP i el mateix full de ruta no és una bona solució?

–Amb els precedents que tenim, és obvi que no. La paradoxa és que el Govern està fent la seva feina preparant les lleis previstes però hi ha un elevat nivell de soroll. Amb responsabilitats desigualment compartides. El soroll està desgastant el full de ruta. No podem seguir com ara perquè una part de l’independentisme se sent desorientat i desanimat.

Notícies relacionades

–¿L’espai de Catalunya Sí que es Pot s’afegiria a aquesta línia de treball en la qüestió de confiança, per exemple?

–No em correspon entrar en la dinàmica parlamentària, però crec que la coherència en la defensa del dret a decidir ha de comportar que, si hi ha un emplaçament a favor del referèndum, hi seran i amb ganes de trobar una sortida.