Familiars del Rei van regularitzar quatre milions d'euros amb l'amnistia fiscal de Rajoy

Dos infants i dos cosins de Joan Carles van pagar 73.437 euros en impostos per repatriar el capital, ocult a Suïssa

1
Es llegeix en minuts

Quatre familiars del rei Felip es van acollir el 2012 a l'amnistia fiscal aprovada pel Govern de Mariano Rajoy, segons publica aquest dimarts 'eldiario.es'. Tots estan en la línia successòria a la corona espanyola, just al darrere dels descendents directes del monarca emèrit, Joan Carles. La infanta d'Espanya Alícia de Borbó Parma, el seu fill, l'infant Carles de Borbó-Dues Sicílies, i dos dels seus néts (cosins de Joan Carles) van regularitzar en total 4.000.816 euros que amagaven al banc suís Lombard Odier. En total, aquesta branca de la saga dels Borbó va pagar 73.437 euros en impostos per fer aflorar aquests diners amagats en una sucursal de Ginebra. La quota abonada a Hisenda representa només l'1,84% dels fons que guardaven aquests comptes secrets. 

El patrimoni ocult dels Borbons constitueix la primera entrega dels 'papers de la Castellana'una investigació realitzada per 'eldiario.es', La Marea i Diagonal a partir de una documentació remesa a la bústia segura filtrala.org. Els expedients tenen el seu origen en diversos despatxos d'assessoria tributària ubicats a la Castellana, el cor dels negocis de Madrid, i posen al descobert les fórmules que diferents empreses i fortunes espanyoles han utilitzat per amagar el seu patrimoni a l'estranger.

MÉS QUE UNA HERÈNCIA

Notícies relacionades

Encara que el gruix dels diners regularitzats pels Borbons procedeix presumiblement de l'herència de Maria Cristina de Borbó -morta el 2009--, diversos integrants de la família tenien comptes a Ginebra des de molt abans. En el cas d'Alícia de Borbó, van ser creats el novembre del 1995. Els comptes opacs estaven a nom de la Fundació Toledana i la societat Toledana Equities, totes dues radicades a Panamà.

També una germana de Carles de Borbó, Agnès de Borbó, està imputada per blanqueig en la trama Púnica. Davant l'Audiència Nacional va reconèixer fa uns mesos que també ella s'havia acollit el 2012 a l'amnistia fiscal. En la seva declaració davant el magistrat Eloy Velasco va dir desconèixer la quantitat de diners que té fora. El seu advocat va ser més precís: en la documentació presentada davant l'Agència Tributària va admetre que tenia 3.603.349 euros a Suïssa.