COOPERACIÓ INTERNACIONAL

Alemanya dóna a Hisenda una llista d'espanyols amb comptes a Suïssa per 6.600 milions

L'Agència Tributària investiga les dades abans de donar una xifra sobre el nombre de contribuents

El fisc alemany ja ha ingressat 5.000 milions dels 120.000 descoberts en aquesta investigació

3
Es llegeix en minuts
R. M. SÁNCHEZ / A. SALA / MADRID / BARCELONA

Alemanya va entregar la setmana passada a l'Agència Tributària espanyola una llista d'espanyols amb comptes a Suïssa per import de 6.600 milions d'euros el 30 de novembre del 2008, segons han confirmat a El Periódico fonts d'aquest organisme, que han afegit que estan analitzant la informació per si se'n pogués derivar la comissió de defraudació o delicte fiscal.

La xifra, que no ha sigut confirmada per l'Agència Tributària espanyola, es correspon amb el càlcul realitzat per les autoritats alemanyes del land Rin del Nord-Westfàlia, publicat a la seva pàgina web, que són les que han iniciat la investigació fiscal respecte a aquesta qüestió i han trobat no només contribuents alemanys, sinó també ciutadans d'una vintena de països europeus, als quals ha enviat cartes el titular de Finances de Renània.

La notícia va ser avançada aquest dimarts pel diari digital 'publico.es'. Segons la informació publicada a la pàgina web del land alemany, la quantitat total emmagatzemada en aquests comptes va superar els 100.000 milions de francs suïssos el 2006, una mica més de 93.000 milions d'euros, i va baixar als 75.300 milions d'euros dos anys més tard.

Segons declaracions citades per 'publico.es' de l'europarlamentari Ernest Urtasun, eurodiputat d'ICV integrat en el grup d'Els Verds a l'Eurocambra, Rin del Nord va comprar els 11 cedés en què s'emmagatzema la llista completa a 'whistleblowers' -filtradors- sense identificar. El cost d'aquesta operació, al voltant de 17 milions d'euros, va ser abonat amb fons d'aquest land, altres estats alemanys i el Govern federal.

ÀMPLIA INVESTIGACIÓ

Les autoritats del land alemany asseguren que la inspecció realitzada els ha permès ingressar uns 5.000 milions d'euros després de descobrir que al voltant de 120.000 alemanys tenien a Suïssa comptes bancaris ocults al fisc, quan Suïssa encara era considerat un paradís fiscal per la seva opacitat.

En el cas dels contribuents espanyols, els inspectors alemanys calculen que la quantitat dels comptes a Suïssa arribava a un import de 6.634 milions d'euros el 30 de novembre del 2008, però només dos anys abans (1 de juliol del 2006) aquest import pujava a 8.634 milions d'euros.

Si es compara la xifra dels espanyols amb les d'altres ciutadans europeus, tant el 2006 com el 2008, Espanya és el quart país amb més diners a Suïssa, només superat, per aquest ordre, per Itàlia, França i la Gran Bretanya, al marge d'Alemanya, de la qual no figuren dades en aquesta llista.

De fet, segons informació de l'Agència Tributària, Suïssa va concentrar 19.800 milions dels 90.976 milions declarats pels contribuents espanyols a l'estranger el 2013 i anys posteriors, d'acord amb la nova obligació d'informar de béns a l'estranger. Del total dels diners declarats al país helvètic, la major part està en valors i drets (8.951 milions), a més d'accions i participacions en institucions d'inversió col·lectiva (5.669 milions) i en comptes bancaris o de crèdit (4.834 milions).

'LLISTA FALCIANI' I BOTÍN

'LLISTA FALCIANI' I BOTÍNNo és la primera vegada que es dóna una cooperació fiscal entre diferents països europeus. Ja el 2010 les autoritats franceses van compartir amb diversos països europeus, entre ells Espanya, la coneguda com a 'llista Falciani' de contribuents amb comptes a l'HSBC de Suïssa. Fruit d'aquella investigació, la família del banquer ja desaparegut Emilio Botín va regularitzar la seva situació i va pagar 200 milions a la Hisenda espanyola.

Notícies relacionades

En total, Hisenda va descobrir gràcies a aquestes dades que 659 espanyols tenien comptes en aquest banc suís sense declarar, i això li va permetre ingressar al voltant de 260 milions d'euros per regularitzacions voluntàries un cop que van ser advertits per l'Agència Tributària.

Precisament aquestes últimes setmanes, el Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació està traient a la llum el nom de contribuents de tot el món, també d'Espanya, amb comptes i empreses opacs en paradisos fiscals. La informació, que ja ha sigut sol·licitada al Consorci per la Fiscalia Anticorrupció i per l'Agència Tributària, inclou noms com Pilar de Borbó, Pedro Almodóvar, Rodrigo Rato, Lionel Messi, Bertín Osborne i José Manuel Soria, segons han publicat 'El Confidencial' i La Sexta.