L'ESTABILITAT DE L'EXECUTIU CATALÀ

Oferta 'in extremis' del Govern a la CUP per salvar els pressupostos

Es compromet a anteposar la despesa social al dèficit i a crear una comissió de seguiment del full de ruta

Munté admet que el veto dels anticapitalistes als comptes obriria un "escenari no previst"

 

  / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / XABI BARRENA / BARCELONA

El Govern català ha fet un moviment d'última hora per intentar salvar els pressupostos del 2016. Hores abans que la CUP reunís el seu consell polític per decidir si retirava l'esmena a la totalitat als comptes, l'Executiu català ha efectuat una doble oferta a la formació anticapitalista: d'una banda, s'ha compromès a reformar la llei d'estabilitat pressupostària per donar prioritat a la despesa social per sobre del compliment del dèficit; de l'altra, ha proposat als cupaires la creació d'una comissió de seguiment que supervisi el compliment del full de ruta independentista.

Segons ha avançat el diari 'Ara' i han confirmat fonts del Govern, l'oferta s'ha concretat en una addenda incorporada per la Conselleria de Presidència a l'oferta que va fer dijous passat a la CUP perquè retirés l'esmena a la totalitat. Aquesta addenda passaria per redefinir l'objectiu d'estabilitat pressupostària per situar com a prioritat l'increment global de la despesa per tal de revertir les retallades socials fetes per l'Executiu de CiU des del 2010.

AVÍS DE MUNTÉ

Hores abans de saber-se aquesta oferta, la portaveu del Govern i consellera de Presidència, Neus Munté, ha fet aquest dimarts una defensa del projecte de pressupostos del Govern davant l'amenaça de veto de la CUP i ha mostrat disposició oberta a negociar-los, sempre que els anticapitalistes en permetin la tramitació demà al Parlament i aixequin l'esmena a la totalitat.

"El Govern manté amb fermesa la defensa d'aquests pressupostos --ha afirmat-- i la mà estesa per negociar-los i millorar-los una vegada s'hagi superat el tràmit del debat a la totalitat, les necessitats socials no poden esperar, en molts exemples que incrementen en més de 800 milions la inversió social i poden donar resposta a aquestes necessitats”, ha subratllat. Munté ha eludit comprometre's a mesures exigides per la CUP, com l'augment de l'IRPF a les rendes altes o l'increment de la recaptació per l'impost de successions.

SENSE VOLUNTAT D'ANAR A ELECCIONS

Notícies relacionades

Munté ha eludit la reprimenda a la CUP que ha protagonitzat durant els últims dies Convergència i s'ha limitat a reclamar el suport dels anticapitalistes en virtut del pacte d'estabilitat: "L'acord de governabilitat signat ens vincula a tots, no és un xec en blanc, però ha de permetre discutir aquests pressupostos per millorar-los en tot el que sigui millorable", ha afirmat.

La portaveu ha reiterat que la voluntat de l'Executiu de Junts pel Sí no és d'entrada la de convocar eleccions anticipades --"hem dit sempre que volem eleccions quan toquin"-- però ha admès que un rebuig de la CUP als comptes obriria "un escenari no previst". Així mateix, ha eludit valorar les conseqüències que tindria en termes d'estabilitat. "Hem d'esperar el consell polític i el que passi demà en el ple. Segueix vigent un acord de governabilitat que en el seu esperit i lletra parla d'estabilitat del Govern, que es concreta en els pressupostos, la llei més important", ha sentenciat.