Homs proposa crear una comissió al Congrés sobre l'encaix Catalunya-Espanya

La independència monopolitza el primer debat de candidats catalans en les eleccions del 26J

combo

combo

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La independència va monopolitzar el debat a la SER dels candidats catalans al 26-J. Aquest tema va ocupar tota l’hora de conversa, amb la novetat de la proposta de Francesc Homs de crear una comissió al Congrés per debatre com resoldre l’encaix Catalunya-Espanya.

El candidat convergent va posar sobre la taula aquesta opció a l’inici. «Crear una comissió de treball les conclusions de la qual estiguessin abans de final d’any, es votessin i s’actués en conseqüència», va exposar Homs, reivindicant la importància «d’abordar un debat serè sobre la qüestió catalana». El PSOE i el PSC ja van proposar fa dos anys crear una subcomissió al Congrés sobre la renovació del model territorial, iniciativa que va ser tombada per la majoria absoluta del PP.

La idea d’Homs només va tenir l’oposició frontal de Dolors Montserrat, representant del PP en substitució del ministre Jorge Fernández Díaz, que la va desdenyar amb la seva proverbial vehemència. «Fa quatre anys que només parlem d’independentisme i s’ha evitat parlar d’altres coses. El mal anomenat procés és exclusiu i sectari», va dir, contrària a una comissió per «trencar Espanya».

Juan Carlos Girauta (C’s), tot i compartir el seu rebuig al procés (que va retratar com «l’increïble home minvant»), no posaria pegues a aquesta comissió. «Per comissions no serà, no passa res per fer-ne una altra. Dialoguem tant com vulguin, però al Congrés ja sap quina és l’opinió majoritària», li va dir a Homs.

PROPOSTA INÚTIL

«Han jugat i han perdut», va deixar anar el candidat de Ciutadans a l’aspirant de CDC i al republicà Gabriel Rufián. El cap de llista d’ERC no es va oposar a la tesi del soci dels republicans a la Generalitat, però li va recordar, a ell i sobretot a En Comú Podem, la inutilitat de proposar una consulta per a Catalunya a les Corts espanyoles. «Som els campions de demanar referèndums, l’hem demanat 16 vegades. És una mala idea demanar-lo una vegada més», va sentenciar.

 

«Em sorprèn que ara demanin una comissió quan abans del 20-D

deia que anava a Madrid a negociar la independència», va assenyalar a Homs el cap de llista d’En Comú Podem, Xavier Domènech. El guanyador de les últimes eleccions a Catalunya considera que un referèndum com els d’Escòcia i el Canadà és el camí a seguir. I va aprofitar per demanar al PSC que «no faci trampes al solitari» parlant d’un referèndum per unir i no per separar, ja que la proposta socialista no inclouria l’opció de la independència.

EL PROBLEMA, L’ESTAT

Notícies relacionades

«No convenceu els catalans perquè fa temps que esteu eludint aquest tema», va dir. Aquest serà per a Domènech un dels grans reptes del nou Executiu. «Un nou Govern no pot fer el mateix que l’anterior, respondre les demandes de Catalunya a cop de sentència del TC, sinó que ha d’assumir el que vol el 80% de la població catalana. I assumir que el problema de Catalunya és de l’Estat espanyol».

Meritxell Batet, única cap de cartell nova, va coincidir amb Domènech a acusar el Partit Popular d’ignorar el problema català. «Primer s’ha de reconèixer que hi ha un problema d’encaix. El PP encara no ho ha fet. S’ha d’aportar solucions i tot passarà pel diàleg. Fem els deures i després sotmetem-los a votació», va dir la socialista abans de reiterar que la via federal és l’única opció real per resoldre l’encaix entre Catalunya i Espanya.