Homs: "Pot haver-hi alternatives a la CUP en lloc d'anar a eleccions"

"S'haurà de ressituar el procés amb un partit, coalició o federació de vocació unitària molt potent"

"¿Per què votar CDC i no ERC? Nosaltres hem fet coses i no només discursos"

5
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

–¿El seu objectiu de cara al 26-J és millorar resultats?

–Intentar millorar resultats i sobretot defensar un espai clarament i sense embuts. No ho vaig poder fer al desembre perquè estàvem negociant la investidura. Ara em sento més lliure per defensar els valors i principis de CDC.

–¿Què li diuen les bases de CDC, a les quals ha pres el pols en les primàries, sobre les relacions amb Esquerra i la CUP?

–En relació amb la CUP, la gent del partit està molt allunyada perquè els pateixen en moltes parts del territori, en el sentit literal.

–¿A què es refereix?

–Al fet que la prioritat de la CUP a Manresa és debatre sobre tècniques menstruals. Que a Barcelona, gent vinculada a la CUP ha justificat l'ús de la violència per defensar als okupes. I respecte a ERC, no s'ha acabat d'entendre perquè, estant junts al Govern, existeixi en moltes ocasions la voluntat de substituir CDC en el territori. El projecte de CDC no és substituir la gent d'ERC.

–¿Per què un independentista ha de votar CDC i no ERC?

–Nosaltres hem fet coses i no només discursos. Vam guanyar les municipals i a continuació per coherència amb el procés trenquem amb Unió. Promovem Junts pel Sí, ERC no ho volia. Mas fa un pas al costat perquè hi hagi Govern. ¿És que era l'únic que havia de fer concessions? Després vam subordinar la campanya del 20-D al fet que es fes el Govern. No hi va haver perfil propi convergent perquè si ho haguéssim fet no hi hauria hagut Govern. Les dues coses més grans en relació amb el procés, el 9-N i Junts pel Sí, no s'haurien fet si no arriba a ser per CDC perquè ERC, d'entrada, va estar en contra de totes dues.

"El 9-N i Junts pel Sí  "El 9-N i Junts pel Sí no s'haurien fet si no arribar a ser per CDC perquè ERC, d'entrada, hi va estar en contra"

-¿Llavors perquè ERC els ha guanyat les eleccions del 20-D i en les enquestes va al davant?

–D'enquestes n'hi ha de tot tipus, de cara a les eleccions espanyoles. Fa un any vam guanyar les municipals i en les generals va quedar al davant ERC per pocs milers de vot.

–Si es confirma l'esmena a la totalitat de la CUP als pressupostos del Govern, ¿quines conseqüències tindrà per a l'estabilitat parlamentària i el procés?

–Afectarà molt el procés. Hi havia un acord que implicava no votar al costat dels partits unionistes. El problema de la CUP és que són moltes CUP. Tenen una fractura interna molt gran i l'acaben projectant als altres. No m'explico per què fan una esmena a la totalitat amb un programa que va a la independència i en canvi facilita l'aprovació dels pressupostos de Colau. No hi ha un argument sòlid i consistent. Busquen la ruptura. 

–¿Un Govern sense pressupost, pot continuar igual?¿Pot haver-hi eleccions?

–Evidentment, el Govern haurà de prendre decisions. No només existeix la d'anar a eleccions, pot haver-hi la de buscar alternatives.

–Els altres possibles socis esgrimirien el seu rebuig a la ruta sobiranista…

–S'haurà d'explorar. Si et posen com a condició menjar-te els teus principis, no es podran complir. Hi ha ajuntaments on tiren endavant opcions independentistes amb altres que no ho són.

–¿Com s'haurà de replantejar el procés sobiranista?

–Ja no podrem treballar amb sobreentesos. S'ha de crear una tensió positiva dels independentistes a favor de la independència i res més.

–¿Creant un sol partit?

–No ho sé. Pot ser un només, una federació, una coalició, però una cosa d'una vocació unitària molt potent. Si no hi ha pressupostos el procés s'haurà de ressituar. A la CUP hi ha gent que és independentista però té altres prioritats. No es pot fer la independència i la revolució al mateix temps. Han dit ‘ho volem tot’ i han acabat volant-ho tot. No és compatible voler-ho tot al mateix temps.

"Si no hi ha pressupostos "Si no hi ha pressupostos el procés s'haurà de ressituar; creant un sol partit, una federació, una coalició...una cosa de vocació unitària molt potent"

-Però ERC no vol repetir experiències com JxSí, per tant aquesta estratègia que vostè reivindica …

–Doncs Esquerra ens ho haurà d'explicar. La pregunta que em faig és: ¿la independència no és prou important per subordinar-ho tot durant un temps concret? Jo crec que JxSí és una operació d'èxit, no sé per què no s'ha de repetir.

-Tots els partits implicats en el procés inclouen elements partidistes…

–Li nego la major.

-Es van demanar eleccions just després del 9-N i el president Mas no les va convocar...

–Però no per responsabilitat de CDC ni del senyor Mas. Les anàvem a fer al moment, ERC es va resistir a fer Junts pel Sí durant mesos. 

–També es pot interpretar la insistència a crear JxSi com un intent de CDC de no perdre les eleccions si competia en solitari...

-¿Per què ens creiem determinats argumentaris? ¿D'on surt aquesta mentida que CDC ha buscat JxSí per no perdre?  Les enquestes eren favorables a CDC, les municipals les vam guanyar. Quedo perplex que se sigui tan lleuger. Si algú en aquesta història ha pagat un preu és la gent de CDC. S'ha d'anar als fets, no a discursos. Perquè en nom de la independència també es va fer Montilla president.

-El fiscal del ‘cas ITV’ demana cinc anys i dos mesos de presó per a l'exsecretari general Oriol Pujol per tràfic d'influències, suborn i falsedat en l'anomenat cas ITV. ¿Va durar massa l'interinatge en el lideratge mentre Pujol ja estava imputat?

–Mostro el meu disgust i la meva contrarietat amb tot això però el judici el faré en el futur. M'aplico la presumpció d'innocència.

-Tornant a l'escenari estatal, guanyi qui guanyi a Espanya ¿haurà de retallar els 8.000 milions d'euros que exigeix Brussel·les?

–Si algú es creu que les coses es resolen a base de plantar-se... En la vida si vols gastar més diners, o algú et deixa un crèdit o deixes de pagar si no els tens. Aquí s'ha de ser més seriós. La gent comprarà cada vegada menys motos. El cas d'Ada Colau ha fet molt de mal a la credibilitat de la política.

"S'ha de ser més seriós, la gent  "S'ha de ser més seriós, la gent comprarà cada vegada menys motos. El cas de Colau ha fet molt de mal a la credibilitat de la política" 

Notícies relacionades

–Vostè critica als partits que «mercadegen» amb els subsidis però el programa de JxSí promet passar de la renda mínima a una renda garantida de ciutadania.

–Sí, però no una renda universal. Per descomptat que hi ha d'haver subsidis, però en el que jo crec és que el que redimeix la gent i la fa feliç és tenir feina. No demana subsidis, demana ocupació.