CDC tapa la seva caiguda oferint-se per a pactes a Madrid

Mas recupera el dret a decidir davant l'unilateralismes

El partit estén la mà directament a Podem per negociar

 

  / CARLOS MONTANES

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

La nit del 20 de desembre pot passar a la història de Convergència (sota el nom de Democràcia i Llibertat en aquests comicis) per dos motius: després del segon pitjor resultat de la seva història en unes generals, la nau convergent mira de tapar les fugues d'aigua oferint-se sense rubor al PSOE i Podem per a pactes a Madrid en base al dret a decidir. Enrere comencen a quedar proclames com que al Congrés només es negociarien els termes de la independència, sí o sí.

Oficialment es va dir que es tractava d'un resultat "raonablement positiu", per part del candidat Francesc Homs. Internament s'admet la trompada, malgrat que podria haver sigut pitjor donada la situació que viu el partit. Davant aquesta situació, que va merèixer breus comentaris (Artur Mas va recordar que qui governa en situació de crisi ho paga a les urnes i que CDC ha sigut "despietadament atacada"), el protagonisme va voler desplaçar-se de seguida cap a una Convergència que vol tornar a ser decisiva a Madrid, amb una eventual aliança que desbanqui el PP del poder. "Crec que s'obren portes interessants. Catalunya, i el sobiranisme, pot tenir un paper en la política del conjunt de l'Estat si juguem bé les cartes", va dir Mas. I això significa jugar amb "talent i intel·ligència". El líder convergent va deixar enrere això que només es negociarà la secessió i va recuperar la CDC de sempre, la negociadora en base a un programa, va dir, nacional, social i econòmic.

TORNA EL DRET A DECIDIR

Notícies relacionades

Mas no va pronunciar la paraula independència, sinó que es va aferrar al "dret a decidir", en el que pot representar un viratge estratègic per part d'una organització en plena transformació. Ara toca tornar al referèndum. CDC, va dir el president en funcions, estarà "expectant" per veure què ofereixen Podem i el PSOE a Madrid. "Hem de sumar a aquesta victòria d'En Comú Podem el resultat d'ERC, el de DL i, per tant, aquest concepte del dret a decidir estarà molt present en els pròxims temps, això és bo des d'una perspectiva democràtica i catalana, m'alegro que s'hagi redoblat l'aposta", va proclamar. I va afegir que Convergència "pren la paraula de Podem i Pablo Iglesias i d'En Comú Podem que no investiran a ningú ni donaran suport a cap govern que no defensi un referèndum vinculant a Catalunya".

SISENA FORÇA EN CIUTATS METROPOLITANES

Mentrestant, a nivell intern, existeixen crítiques per haver anat a les eleccions just després d'anunciar que el partit ja no serveix, per concórrer sota un nou nom i per la campanya electoral ("la pitjor que hem fet", segons un destacat convergent). Afegiu a tot això que a l’Hospitalet, Badalona, el Prat de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet i Cornellà, Esplugues, Sant Adrià de Besòs... Convergència és la sisena força, només per sobre del partit animalista (PACMA) i Unió. "Tenim ombres especials", va admetre Mas en una menció implícita a aquests territoris.