Benet Salellas (CUP) demana "generositat" al Govern per trobar un acord de pressupostos

El Govern català va sospesar la hipòtesi d'una esmena amb text alternatiu però el Parlament no ho preveu

Junqueras implora als anticapitalistes que retirin el veto i Puigdemont torna a carregar contra el seu soci

 

  / RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En un clima de pessimisme i retrets oberts entre els uns i els altres, l'únic bri d'esperança respecte a un acord pressupostari entre el Govern i la CUP l'ha posat el diputat cupaire Benet Salellas, mentre els responsables del Govern redoblen la pressió als anticapitalistes. Salellas ha fet una crida a buscar "fórmules" d'acord i que imperi l'"optimisme" i el respecte a la diversitat. Bones paraules que no obstant mantenen el veto de la CUP, és a dir, l'esmena a la totalitat, com ha insistit Salellas en declaracions a TV-3. Per tant, de moment la invitació del diputat al pacte és més aviat retòrica, basada en la "generositat".

En el marc de les diferents converses a diverses bandes desplegades pel Govern per buscar alternatives, aquests dies ha estat sobre la taula la hipòtesi que la CUP presentés l'esmena però amb un text alternatiu de pressupostos. Una solució que permetria a  la CUP rebutjar les altres esmenes i aconseguir, així, que els comptes prosperessin. Però el reglament del Parlament, en el seu article 129, no preveu aquesta sortida.

Notícies relacionades

Una opció que, com ha reclamat el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, passa en tot cas, com  ha insistit una vegada i una altra, en els micròfons de RAC-1, per impedir el veto però no el debat:  "No estem demanant [a la CUP] que s'aprovin els pressupostos, estem demanant que es puguin debatre". Gairebé fins a la sacietat ha repetit aquesta demanda un Junqueras gairebé a la desesperada mentre el seu company de partit a ERC, el diputat Joan Tardà, mantenia el seu "convenciment" que hi haurà acord.

BEL·LICOSITAT CONVERGENT

Si el to dels republicans és de gairebé súplica, el de Convergència, i el president Carles Puigdemont, segueix sent d'exigència i enuig. Puigdemont, en declaracions a Olot TV, retreu als cupaires (a qui el divendres va titllar de  "destructors") que si mantenen el veto i forcen una pròrroga dels actuals pressupostos generaran una situació "més autonomista" que independentista. "Si no hi ha pressupost elaborat per un Govern independentista com el que presideixo, el que hi haurà serà una pròrroga d'un pressupost que segur que no estarà més a prop de la independència". I  ha afegit: "Em puc fer responsable de rendir comptes davant el Parlament -o davant qui ens ha garantit l'estabilitat- si disposem de l'eina del full de ruta cap a la independència, no de gestionar una pròrroga d'un pressupost autonòmic".