La Diputació de Tarragona revocarà la medalla d'or concedida a Franco

L'organisme ordena també enderrocar el monument franquista del Coll del Moro, a Gandesa

lpuig31866879 picture taken in the 1960s of spanish general fran160526122857

lpuig31866879 picture taken in the 1960s of spanish general fran160526122857 / AFP

1
Es llegeix en minuts

La Diputació de Tarragona passa revista al seu passat i revocarà a finals de mes la medalla d'or concedida a Francisco Franco el 1951. La institució també deixarà sense efecte el nomenament del dictador com a alcalde honorífic i perpetu, un 'honor' concedit el 1964 als llavors 179 municipis de la demarcació. Aquesta decisió es produeix pocs dies després del referèndum en Tortosa, on es va apostar per mantenir i reinterpretar el monument franquista en honor als caiguts a la Batalla de l'Ebre.

Josep Poblet, president de l'ens, ha anunciat que serà a finals de mes quan el ple de la Diputació faci efectiva la decisió. El descobriment d'aquestes distincions es va produir a partir de les informacions periodístiques que van revelar la condició d'alcalde honorari i perpetu de Franco a Tortosa i altres municipis. De fet, en el ple de la setmana passada, Tortosa ja va revocar aquest títol. En aquest sentit, la Diputació ha ordenat una revisió dels seus arxius per detectar altres casos d'honors a persones vinculades amb la dictadura. "En una societat democràtica com la nostra, ens repugnen aquests reconeixements d'honor i glòria. Acabarem amb qualsevol vestigi d'aquells temps i de les persones que els van provocar", va afirmar Poblet.

ENDERROCAMENT A LA VISTA

Notícies relacionades

Per una altra part, la Diputació de Tarragona ha ordenat tirar a terra "de forma imminent" el monument del Coll del Moro a Gandesa, que s'ha convertit en lloc de pelegrinatge de grups d'ultradreta. L'ens ha adoptat aquesta mesura en resposta a les reiterades peticions de l'alcalde de Gandesa, Carles Luz, per traspassar la propietat del terreny al municipi i, d'aquesta manera i aprofitant per realitzar unes excavacions arqueològiques, poder acabar amb el vestigi predemocràtic.

Ubicat a l'emplaçament des d'on Franco va dirigir algunes de les batalles a l'Ebre, el monument del Coll del Moro es va inaugurar el 1953, coincidint amb els 15 anys del final d'aquella batalla. Obra de la Diputació de Tarragona, qui el va erigir en homenatge al dictador, el monument consisteix de una estructura de pedra, de cinc metres d'altura, amb l'escut franquista gravat a la part més alta. Actualment fet malbé pel vandalisme, conserva també altres símbols feixistes, com el jou i les fletxes, tot plegat en un ambient de deixadesa absoluta.