El Govern plantejarà demà a la CUP canvis en el pressupost

Puigdemont anuncia als anticapitalistes que no retirarà els comptes i aquests insisteixen en l'esmena a la totalitat

El president i el seu número dos s'han reunit amb Anna Gabriel i Joan Garriga al Parlament

 

  / ACN / PATRICIA MATEOS

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

Negociació en marxa entre el Govern i la CUP però espases enlaire. Per un costat, el president Carles Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras han anunciat -en una reunió al Parlament amb Anna Gabriel i Joan Garriga, diputats de la CUP- que demà entregaran als anticapitalistes una sèrie de canvis i cessions respecte al projecte de pressupostos presentat la setmana passada. Per un altre, han advertit als anticapitalistes que no cediran a la seva pretensió de retirar el projecte sencer i que ha de ser la CUP la que retiri l'esmena a la totalitat dels pressupostos que ha presentat i que, si prospera la setmana que ve, suposaria un cop dur a la ja deteriorada estabilitat parlamentària del Govern.

LA CUP ES MANTÉ

En canvi, la CUP ha trigat pocs minuts, després de la reunió d'aquest matí, a fer públic un comunicat en què reiteren l'exigència que "fa falta una altra proposta de pressupostos ja que el que han presentat no té marge de negociació". El comunicat és contundent respecte a la idea que l'esmena a la totalitat "és una decisió ferma" de la CUP i els han exigit que "deixin d'especular" sobre la retirada d'aquesta esmena. El Govern, en canvi, insisteix que és innegociable discutir uns comptes a partir d'aquesta esmena.

Prèviament, la sessió de control al president ha servit per llançar missatges indirectes entre els uns i els altres. La CUP, paradoxalment, ha optat per obviar qualsevol referència a la seva esmena a la totalitat dels pressupostos. I ha sigut el líder del PSC, Miquel Iceta, qui ha preguntat a Puigdemont sobre la situació de l'estabilitat parlamentària. El president ha aprofitat aquesta pregunta i la del convergent Jordi Turull, cap de files parlamentari de JxSí, per treure pit sobre les bondats del projecte de pressupostos en polítiques socials. I per llançar un missatge final indirecte a la CUP: "El Govern fa els deures, una part del Parlament els ha fet, volem completar els deures que queden per fer al Parlament, que ens permetin tramitar els pressupostos presentats". Una manera indirecta de dir als anticapitalistes que ara els toca a ells recolzar els comptes. 

COMPLINT AMB LA DESCONNEXIÓ

Notícies relacionades

Potser per intentar posar oli en les relacions amb la CUP, i per demostrar que Junts pel Sí està treballant a favor de la independència -cosa que els cupaires qüestionen constantment al·ludint a la falta de decisions en clau de desobediència- Puigdemont ha anunciat que aquesta setmana farà pública una llista de compliments del Govern en relació amb els annexos de la declaració de 'desconnexió' aprovada el 9-N passat al Parlament entre Junts pel Sí i la CUP. Uns annexos referits a polítiques socials, suport als refugiats o internacionalització del procés sobiranista, entre altres qüestions.

Amb tot, a falta d'una setmana per al debat decisiu sobre les esmenes a la totalitat dels pressupostos, no existeix cap certesa respecte a la possibilitat d'un acord entre el Govern i la CUP que desbloquegi l'enfrontament directe que suposaria que els comptes fossin rebutjats pel Parlament amb el vot decisiu dels anticapitalistes.