Pablo Iglesias es posa íntim

El candidat de Podem intenta llimar la seva imatge agressiva en un periple de precampanya per les televisions

mdeluna34093978 pablo iglesias fotos programa estreno  26 j  quier160530162113

mdeluna34093978 pablo iglesias fotos programa estreno 26 j quier160530162113

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Els experts en comunicació política diuen que és impossible canviar la imatge d'un candidat durant una campanya electoral perquè els ciutadans ja tenen preconfigurada una percepció. Pablo Iglesias és conscient de les dificultats que implica, però sembla decidit a intentar-ho amb una sobredosi d'intervencions a la televisió que procurin llimar el to aspre que l'ha caracteritzat els últims mesos i li permetin mostrar la cara més amable. Esborrar el polític de l'exabrupte, el del nas arrufat, i acostar el seu costat humà a l'altra banda de la petita pantalla per recuperar una caiguda en la valoració com a líder que pot ser un llast per al seu partit. 

El primer repte no ha sigut precisament senzill. Una entrevista a Tele 5 aquest dimarts moderada per Ana Rosa Quintana i quatre nens que li han preguntat absolutament de tot. Si Podem vol "treure" la Giralda, si prohibirà els toros, o si els expropiarà la casa de vacances a la platja, idees que, han dit, han sentit als seus pares i a les quals Iglesias ha respost morint-se de riure, divertit amb les ocurrències i amb la complexitat d'explicar les interioritats de la vida política en un llenguatge per a nens de 9 anys. ¿Què és la campanya? "És com prometre txutxes", els ha dit, i se'ls ha ficat a la butxaca. Per si encara quedava algun dubte, els ha explicat que Podem proposa que no hi hagi deures a primària. "No sé per què m'han parlat malament de tu. Vist aquí sembles més bon paio que a la tele", han admès unànimes. 

El segon repte se l'ha emportat la competència. Antena 3, que ha emès el seu programa a continuació del de Tele 5, després de diversos canvis en les escaletes per evitar coincidir. Susanna Griso va passar dos dies amb Iglesias i ha emès un reportatge de pretensions intimistes en què el líder de Podem es va anar trobant amb retalls del passat. El van portar al seu institut, va recordar el pati de la seva primera assemblea, va jugar a bàsquet, va tornar a la seva aula i va parlar de dues companyes molt estudioses a qui anomenaven Harvard i Cambridge. 

Notícies relacionades

Ha explicat novament que el seu pare es va plantejar dir-li Germinal, Progreso Espartaco. Però es va imposar el seny, i li van dir Pablo, en honor al lloc on es van conèixer els seus pares, a la tomba del fundador del PSOE. 

En el terreny polític ha explicat que ha conegut fa poc Felipe González, i que l'expresident "va ser molt cordial" però li va donar allargues al seu suggeriment de trobar-se més endavant per poder conversar amb calma. Li han preguntat pel mateix de sempre. Veneçuela. El preu de la fama. Les dones. I ha respost el mateix de sempre. Que no coneix Nicolás Maduro. Que li agrada posar-se el casc i fugir en moto. I que no vol parlar de la seva vida privada. Ha elogiat la capacitat intel·lectual del Rei. S'ha compromès amb el referèndum català. I al volant d'un cotxe, assegut al seu despatx de Podem, o a la pista de bàsquet ha anat canviant el to però ningú ha aconseguit arrencar-li ni una sola novetat. Titular pla. Candidat amable. Al capdavall, el que busca en aquesta campanya.