ELS COMPTES DEL 2016

La CUP presentarà una esmena a la totalitat als pressupostos de la Generalitat

La decisió s'ha pres per 29 vots a favor, 11 en contra i 8 abstencions

Els anticapitalistes volen uns comptes que siguin "més desobedients amb l'Estat i més obedients amb el Parlament"

3
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

En els sectors optimistes de Junts pel Sí corre la teoria  que la CUP només marca perfil a manera d’exorcisme i que al final allargarà la mà. Segons aquest corrent, els anticapitalistes exhibeixen aquests mesos tota la seva força per mostrar múscul independentista i rescabalar-se d’haver permès que un convergent, Car-les Puigdemont, accedís a la presidència (descomptat queda el veto a Artur Mas), però, a l’hora de la veritat, els cupaires, conscients del risc que corre el procés, acabaran avalant els pressupostos catalans. Aquesta és la tesi més favorable entre els que recolzen la coalició del Govern, però ara com ara la CUP segueix donant voltes a la rosca i ahir va anunciar que presentarà una esmena a la totalitat dels comptes.

    El consell polític i el grup d’acció parlamentària dels anticapitalistes, que es van reunir a Vilassar de Dalt (Maresme), van acordar per 29 vots a favor, 11 en contra i 8 abstencions, tombar els números que el vicepresident i conseller d’Economia de la Generalitat, Oriol Junqueras, va presentar dimarts passat. La CUP exigeix alguns «canvis importants» i «més temps per negociar una proposta que sigui més desobedient amb l’Estat i obedient amb el Parlament i la declaració independentista del 9-N».

    El Govern té fins al 8 de juny per aconseguir que els seus socis recapacitin. Aquell dia els pressupostos seran sotmesos al primer filtre en el ple de la Cambra i tota l’oposició ja ha anunciat que hi presentarà una esmena a la totalitat. Si la CUP no s’uneix a JxSí, els comptes seran tombats i el Govern haurà de refer-los (amb la consegüent demora) o renunciar a presentar-los i acceptar una pròrroga dels actuals.

  

Eulàlia Reguant

diputada de la cup

"Aquí no s'acaba res. Comencem a negociar. Aquests pressupostos no són ni independentistes ni socials"

  «La proposta del Govern no inclou cap o gairebé cap de les demandes de la CUP», va argumentar la diputada Eulàlia Reguant, que va llançar el següent missatge al Govern: «Aquí no s’acaba res. Acabem de començar a negociar i encara tenim uns quants dies, no volem perdre la setmana que ve». Fonts de l’Executiu, en un mateix intent d’aplacar els ànims, asseguren que la maniobra dels anticapitalistes estava «prevista», però el que els ve no serà un camí de roses.

«NI INDEPENDENTISTES NI SOCIALS»

Notícies relacionades

Els números del Govern inclouen 48,5 milions per a la hisenda pròpia i un increment de 874,3 milions en despesa social, però Reguant va subratllar que els comptes no són «ni independentistes ni socials» i va posar deures a Junts pel Sí. «Els pressupostos que podríem votar favorablement han de plantejar una desobediència clara i frontal a les imposicions de l’Estat espanyol, i això significa desobeir els límits de dèficit, la suspensió de lleis, la suspensió de sistemes de recaptació, així com els mercats financers, o sigui, amb l’impagament del deute i els interessos, i plantejar la reversió de les privatitzacions i de les retallades dels últims anys».

    «La CUP no vol carregar-se la legislatura», va dir també la parlamentària. Els cupaires ja han argüit alguna vegada que una pròrroga pressupostària no tindria per què trencar la seva societat amb el Govern. Junqueras ha negat així mateix que aquesta situació derivés en una convocatòria electoral, encara que ha remarcat que sense uns nous comptes no es podrà arribar gaire lluny. Més directes han sigut Puigdemont i Mas. El primer ha avisat que el seu pla de govern no es podria portar a terme. El segon, a qui els sectors més optimistes de Convergència no van veure fora de la presidència, afirma que el procés quedaria a un pas de l’extremunció.