Sánchez: "Desplaçarem càrrega fiscal del treball a l'acumulació de riquesa"

El líder del PSOE assegura que "no resoldre el tema català ha impedit que hi hagués govern a Espanya"

Sánchez: "Desplaçarem càrrega fiscal del treball a l'acumulació de riquesa"

ROBERT RAMOS

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Olga Grau
Olga Grau

Cap d'Economia

ver +

Si governa el PSOE es desplaçarà "parcialment càrrega fiscal de les rendes del treball a l'acumulació de riquesa", ha afirmat el líder socialista Pedro Sánchez. Davant un auditori d'empresaris i directius a la 32a Reunió Cercle d'Economia a Sitges, Sánchez ha desgranat els eixos de la seva proposta econòmica amb "la lluita contra la pobresa i la desigualtat com una qüestió també d'eficiència econòmica" i vertebradora i dinamitzadora de l'economia.

Sánchez ha destacat que la proposta d'una política fiscal "més justa" consistirà a augmentar la tributació de les grans corporacions i de les activitats contaminants, així com la lluita contra el frau. Amb això, ha dit, s'elevarà la recaptació de forma estructural en dos punts del producte interior brut (PIB). I tot això, ha afegit, és compatible amb la consolidació fiscal que exigeix Brussel·les.

En la seva segona participació en aquestes jornades -la primera va ser l'any passat-, el secretari general del PSOE i candidat a la presidència del Govern també ha defensat la reducció del nombre de contractes de treball a només tres, l'indefinit, el temporal i el de relleu i formació.

NEGOCIACIÓ COL·LECTIVA

A més ha apostat per reformar la negociació col·lectiva perquè es torni a basar en el diàleg social. Segons Sánchez, els dos elements a què més s'oposen de la reforma laboral del PP són la descentralització de la negociació col·lectiva, que ha fet perdre poder als treballadors en favor dels empresaris, i la imposició de modificacions contractuals per part dels patrons.

En el torn de preguntes, el secretari general del PSOE ha assegurat que "la no resolució del tema català ha impedit que hi hagués govern a Espanya". I ha advertit que algunes forces polítiques han obert la porta "perillosament" a la possibilitat que no es parlinomés del dret a decidir de Catalunya sinó també d'altres territoris. I "la solució més adequada és la reforma constitucional", ha defensat.

Sánchez també ha advocat per reformar el finançament autonòmic amb un model més simplificat, amb igualtat de finançament per càpita i en què imperi el principi d'ordinalitat.  

A part de revertir algunes retallades, en política nacional, "el previsible alentiment del creixement" exigeix mesures per impulsar la demanda interior, ha explicat Sánchez. En aquest sentit, el líder socialista ha recordat que les polítiques econòmiques acompanyades de cohesió social "són més sostenibles en el temps" perquè "la igualtat és un motor de creixement".

ESTAT DEL BENESTAR

En aquesta línia, ha ressaltat que el PSOE ha dissenyat "una nova política de l'Estat del benestar per combatre la pobresa", que inclou l'ingrés mínim vital que "pal·liarà les necessitats més inajornables de les 720.000 famílies sense ingressos" amb la meta d'eradicar la pobresa infantil severa en quatre anys.

També es proposen afrontar el fenomen dels treballadors pobres, que són el 15% del total. En aquesta línia ha inclòs una pujada del salari mínim del 5% dirigida a convergir amb la mitjana europea en dues legislatures.

Sánchez ha apostat per "parlar menys de despesa i més d'inversió social, i reorientar les prioritats cap a eines que garanteixin una verdadera igualtat d'oportunitats". En aquest apartat s'hi inclouen des de les polítiques d'igualtat a les de conciliació de vida laboral i familiar. I ha insistit que la inversió social és un "instrument de cohesió social i reactivació econòmica".

A preguntes de l'auditori ha defensat un recàrrec de solidaritat per garantir el finançament del sistema públic de pensions. És una proposta que el PSOE llança per ser debatuda en el marc del Pacte de Toledo i que ha sigut àmpliament criticada per la resta de forces polítiques.

"NO HI HAURÀ TERCERES ELECCIONS"

El secretari general del PSOE ha recordat que el creixement econòmic s'ha recolzat essencialment en factors externs com la caiguda del preu del petroli. Sense canviar d'estratègia, en el cas que canviessin aquestes variables, l'economia creixeria 1,5 punts menys, ha alertat.

Notícies relacionades

Per la seva banda, el president del Cercle d'Economia, Antón Costas, li ha recordat la nota d'opinió amb què l'organització ha contextualitzat les jornades d'aquest any i que reclamen una nova cultura de la coalició i deixar enrere el bloqueig polític després de les eleccions generals del 26 de juny (26-J).

Sánchez ha assegurat que "no hi haurà terceres eleccions" després del 26-J. Ha defensat el paper fet pel PSOE després de les eleccions del desembre passat i ha culpat del bloqueig el PP i Podem. Ha sentenciat, en resposta a la nota d'opinió del Cercle, que en cas de guanyar les eleccions "hi haurà govern en una setmana".