La CUP lamenta que els pressupostos "no són de ruptura" però s'obre a negociar-los

Concedeix que els comptes són més socials només "en números relatius" i considera que el seu vot en contra no trencaria el pacte d'estabilitat

cmontanyes32352087 barcelona 8 1 2016  la diputada de la cup  eulalia160109213307

cmontanyes32352087 barcelona 8 1 2016 la diputada de la cup eulalia160109213307

1
Es llegeix en minuts

Després de negar-se a fer ni un sol comentari sobre els pressupostos que aquest dimarts va presentar el vicepresident Oriol Junqueras al Parlament en protesta per l'actuació dels Mossos en els altercats de Gràcia, la CUP ha anunciat aquest dimecres que està disposada a negociar-los. No obstant, ja ha advertit que la proposta de la Generalitat "no és clarament de ruptura" ni marca el full de ruta previst en aquesta legislatura per a la consecució de la independència.

En una entrevista a TV-3, la diputada anticapitalista Eulàlia Reguant ha reiterat l'oposició del seu grup a recolzar uns comptes autonòmics: "Si decididament aquesta legislatura és per la ruptura, els pressupostos ho han de ser. Si no ho són, la CUP no és aquí per jugar aquesta partida".

Segons ha explicat Reguant, la CUP té previst analitzar els comptes en una reunió aquest dissabte. Així mateix, ha lamentat que no recullin les últimes propostes del seu grup relatives a un sistema fiscal més redistributiu, la reversió de totes les retallades i la implementació dels impostos anul·lats pel Tribunal Constitucional. I encara que ha admès que són els pressupostos més socials de la Generalitat, ha matisat que ho són "en números relatius", no en absoluts, i ha reclamat mirar no només l'import sinó a quins tipus de polítiques es destinen.

PACTE SALVAT

Notícies relacionades

Reguant ha considerat que en el cas que la CUP rebutgi els comptes, el pacte d'estabilitat amb Junts pel Sí seguirà vigent, amb la qual cosa s'evitaria haver d'anar a noves eleccions. Segons ella, per construir la república catalana "que no hi hagi pressuposats no és òptim, però no impedeix treballar". No obstant, ha reconegut que aquest veto generarà un malestar entre els dos socis. "Hi haurà un problema d'interpretació que esperem poder solucionar amb JxSí per veure com entenem el pacte", ha afegit.

La diputada anticapitalista ha tornat a insistir a condemnar el desplegament policial i com es gestionen els conflictes a la ciutat de Barcelona. Reguant ha assegurat que el centre era "un espai okupat que estava generant alternatives en un moment de crisi, un espai reconegut al barri que tenia el suport dels veïns". Ha criticat que dos anys després del desallotjament de Can Vies no s'hagi après res, i preguntada per la violència d'alguns manifestants, ha plantejat que "posa sobre la taula l'existència d'un problema i un conflicte social que existeix".