ELS COMPTES DE LA GENERALITAT DEL 2016

El Govern augmenta la despesa dels departaments en 1.103 milions, un 5,3% més

La reducció dels interessos del deute donen un baló d'oxigen de 850 milions d'euros

 

  / JULIO CARBÓ

1
Es llegeix en minuts
Olga Grau
Olga Grau

Cap d'Economia

ver +
Salvador Sabrià
Salvador Sabrià

Periodista

ver +

El vicepresident Oriol Junqueras ha presentat aquest matí els "pressupostos socialment més ambiciosos" de la Generalitat gràcies a la millora de la situació econòmica, segons ha declarat en el moment d'entregar el 'pendrive' a la presidenta del Parlament Carme Forcadell.

Els comptes de la Generalitat incorporen una despesa no financera de 23.747 milions d'euros, amb un increment moderat de l'1,5% respecte als comptes del 2015. No obstant, el pressupost disponible per als departaments s'ha incrementat en un 5,3% gràcies a la reducció dels interessos del deute i a l'augment dels ingressos gràcies als 1.407 milions d'euros procedents de la liquidació del 2014 del model de finançament.

L'increment de la despesa dels departaments se situa en 1.113 milions d'euros, dels quals el 73,6% es focalitza en despesa social, concretament una partida de 874,3 milions d'euros, com avança El Periódico en l'edició d'avui. 

La Generalitat augmenta d'aquesta manera els recursos al pla de xoc que reclama la CUP que estava xifrat en 280 milions i ara comptarà amb 874 milions amb el següent repartiment: 252 milions a educació (beques de menjador, transport escolar), 316 milions a salut (reducció llistes d'espera), 173 milions a treball i afers socials (renda mínima d'inserció), 28 milions a Governació i administracions públiques (emergència habitacional), 10 milions a empresa i coneixement (pobresa energètica) i 93,5 milions més al transport públic de viatgers.

Notícies relacionades

Junqueras ha definit els comptes del 2016 com uns pressupostos "rigorosos i ambiciosos des de la perspectiva social i impuls del creixement econòmic". "Han sigut possibles gràcies a una millora del context econòmic que ha facilitat un augment dels ingressos i contribueix a reduir els interessos i, per tant, el cost del deute", segons Junqueras, l'economia evoluciona favorablement segons els indicadors del primer trimestre de l'any. El quadro macroeconòmic amb què s'ha elaborat el pressupost preveu un creixement del 2,9% del PIB gràcies sobretot a l'impuls de la demanda interna i el consum.

Junqueras ha manifestat davant la presidenta de la cambra que espera aconseguir el suport polític per tirar endavant els comptes i que "aquest pressupost és millor que una pròrroga".