Rebuig massiu a la prohibició de les estelades en la final de la Copa del Rei

Des del Govern fins a la presidenta del Parlament, passant pel PSOE o la CUP, mostren la seva oposició a la decisió de la Delegació del Govern a Madrid

Estelades a les grades del Camp Nou, durant el Barça-Leverkusen jugat el 29 de setembre.

Estelades a les grades del Camp Nou, durant el Barça-Leverkusen jugat el 29 de setembre. / VALENTÍ ENRICH

4
Es llegeix en minuts
LAURA PUIG / BARCELONA

La prohibició de les estelades en la final de la Copa del ReiesteladesCopa del Rei entre el Barça i el Sevilla per part de la delegada del Govern a Madrid, Concepción Dancausa, ha provocat una onada de rebuig que va des del Govern català i la presidenta del Parlament, fins a partits com el PSOE o la CUP. Fins i tot el PPC ha mostrat la seva incomoditatPPC  per la mesura i ha considerat que vulnera la llibertat d'expressió.

En opinió de la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, es tracta d'una decisió "arbitrària, absolutament injusta i surrealista". Munté ha argumentat que considerar que l'estelada pot incitar a la violència o que és un símbol de menyspreu és "indignant" alhora que "absolutament fals", i ha esgrimit les mobilitzacions cíviques en què tantes persones han sostingut a les seves mans aquesta bandera, en al·lusió a les multitudinàries manifestacions de la Diada, en què mai s'ha registrat cap incident. "S'ha traslladat fora del camp de futbol un conflicte que no existeix a dins", ha afegit.

En contraposició, la portaveu del Govern ha reprovat que la Delegació del Govern a Madrid hagi autoritzat un dia abans del partit "una marxa de contingut neonazi" convocada pel col·lectiu ultradretà Hogar Social amb el lema 'Defensa Espanya, defensa la teva gent'.

En tot cas, la consellera ha fet una crida al "civisme i la calma" i ha confiat que la situació es podrà reconduir aixecant el veto.

De fet, l'associació de juristes Drets, que actua contra les actuacions catalanòfobes, ha presentat un recurs contenciós administratiu per intentar que es revoqui la prohibició. En declaracions a RAC-1, el president de Drets, Sergi Blázquez, ha explicat que el jutge haurà de resoldre el recurs abans del partit al Vicente Calderón. Drets, juntament amb l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural, sostenen que l'estelada no està prohibida per cap llei i que ha sigut reconeguda pel Parlament com a "símbol d'un anhel i una reivindicació democràtica, legal, legítima i no violenta".

"NO M'ESTRANYA"

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, també ha carregat contra la decisió per considerar-la "molt greu", encara que ha assegurat que no l'estranya. "És la manera d'actuar del Govern espanyol", judicialitzant el procés sobiranista català, ha afegit, abans de considerar que "sembla mentida que això pugui passar a la Unió Europea i en un país democràtic".

Per la seva part, el portaveu de Catalunya Sí que es Pot a la Cambra catalana, Joan Coscubiela, ha qualificat la prohibició de les estelades d'"atemptat absolutament impresentable i injustificable" contra la llibertat d'expressió per part d'un PP "cada vegada més liberticida" que necessita "el conflicte permanent com els voltors busquen la carronya per alimentar-se". Així, ha proposat un "boicot" animant els aficionats del Barça a no assistir al partit: "A veure si decisions com aquesta tenen conseqüències econòmiques i algú li diu al PP que no tot s'hi val, que les llibertats són una cosa molt important".

La CUP ha realitzat una altra proposta però en el sentit contrari, més en la seva línia de desobediència. Que els culers vagin al Calderón amb estelades "de la manera més simpàtica, amable i contundent" per reivindicar que és "la bandera de la llibertat".

UNA "CORTINA DE FUM"

En el PSOE han sigut diversos els que han censurat el veto de Dancausa. A judici d'Óscar López, és la "típica cortina de fum del PP en campanya" per evitar que es parli d'"altres coses". El portaveu socialista a l'Assemblea de Madrid i exministre d'Educació, Ángel Gabilondo, considera que és un "error" i que la Delegació del Govern podria haver interpretat la llei de l'esport d'una altra manera per evitar la prohibició. I l'exdiputat Eduardo Madina ha recordat a Twitter que l'estelada "no és un delicte".

Notícies relacionades

"El respecte democràtic implica respectar el conjunt de manifestacions polítiques que vulgui plantejar la societat civil, ens agradin més o menys", ha apuntat Íñigo Errejón, número dos de Podem. Segons la seva manera de veure, la política de prohibicions que ha emprès el Govern de Mariano Rajoy "ha allunyat cada vegada més Catalunya d'Espanya" i ha argumentat que "els problemes polítics s'han d'arreglar amb mesures polítiques i no amb prohibicions". I ha coincidit amb els socialistes que "no és casual" aquest debat perquè "hi ha qui sap que abocant més gasolina al foc s'aconsegueix que s'engrandeixi l'incendi". "Estan molt contents parlant de les diferències territorials perquè no volen que es parli de corrupció, desocupació o desigualtat", ha abundat.

Ciutadans no ha sigut tan taxatiu en contra de la mesura, perquè ha considerat que els camps de futbol han d'estar "lliures de política" i s'han de "respectar" els símbols oficials que identifiquen tots els ciutadans, però ha subratllat que el seu partit "no és amic de les prohibicions", i per això no haurien pres mai una decisió d'aquest calibre. El portaveu del partit taronja al Parlament, Carlos Carrizosa, ha destacat així mateix que "sospesant" la llibertat d'expressió i la "nul·la gravetat" de portar estelades, una ensenya que no ha considerat agressiva, no era necessària la mesura.