El PP català discrepa de la direcció nacional sobre la prohibició de les estelades en la final de la Copa del Rei

Xavier García Albiol i Alberto Fernández Díaz consideren que la bandera independentista no s'ha de vetar

Hernando qualifica d'"infantil" l'actitud de Puigdemont de negar-se a anar al partit

 Rafael Hernando, Alberto Fernández Díaz i Concepción Dancausa.

 Rafael Hernando, Alberto Fernández Díaz i Concepción Dancausa.

2
Es llegeix en minuts

La prohibició d'exhibir estelades en la final de la Copa del Reiestelades  de futbol que diumenge que ve disputaran el Barça i el Sevilla a l'estadi Vicente Calderón ha obert una discrepància entre el PP català i la direcció nacional, arran de les manifestacions esgrimides per alguns dirigents del partit a Catalunya, que consideren que l'ensenya independentista no s'ha de vetar.

Ahir dimecres, el líder del PPC al Parlament, Xavier García Albiol, ja va deixar clara la seva oposició a la mesura malgrat que aquesta bandera no sigui sant de la seva devoció. "A mi l'estelada no m'agrada. És tan inconstitucional com la que hi havia en aquest país durant la dictadura, però no cal prohibir-la en els partits", va dir en roda de premsa.

Aquest dijous ha sortit a la palestra el president del grup popular a l'Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández Díaz, per criticar la decisió de la delegada del Govern a Madrid, Concepción Dancausa. En un esmorzar informatiu, Fernández Díaz ha subratllat que "la norma a seguir" ha de ser "ni prohibir estelades a Madrid ni amagar la bandera d'Espanya a Catalunya", i s'ha mostrat a favor de la "llibertat d'expressió per a tothom".

ACTITUD "INFANTIL"

En canvi, el portaveu parlamentari dels conservadors, Rafael Hernando, ha qualificat de "prudent" i "enormement encertada" la mesura al considerar que l'estelada no és la bandera oficial de Catalunya i "ofèn moltes persones".

"És un símbol que busca la destrucció d'Espanya i trencar Espanya", ha subratllat Hernando, al mateix temps que ha recordat que als estadis esportius ja no hi tenen cabuda càntics, proclames o pancartes que ofenguin els jugadors o les aficions.

Així mateix, el dirigent popular ha qualificat d'"infantil, si no absurda" l'actitud del president Carles Puigdemont, que, igual que l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha anunciat que no assistirà al final de la Copa del Rei per la decisió de prohibir les estelades. Segons ell, si Puigdemont considera que la bandera independentista ha de ser la bandera oficial catalana ho ha de proposar al Parlament. "Però de moment no és així i és una bandera ofensiva per a molts espanyols", ha insistit.

JUSTIFICACIÓ DE LA DELEGADA

En una altra entrevista radiofònica, la delegada del Govern a Madrid, Concepción Dancausa, ha justificat la prohibició i ha negat que al darrere hi hagi "cap raó política". És una "ensenya partidista", "no és legal" i pot generar "conflicte" si es fa servir com un "element de propaganda política", ha afegit Dancausa a Onda Cero.

Notícies relacionades

La delegada ha recordat que aquesta mesura està contemplada en la llei de l'esport i que la UEFA ja ha aplicat dues sancions per la presència d'estelades en partits continentals. Així, ha considerat que es tracta d'una mesura adoptada des d'una visió de seguretat pública i "no té res a veure" amb limitar la llibertat d'expressió.

Sobre com actuaran les forces i cossos de seguretat de l'Estat en cas que es colin algunes estelades al recinte, Dancuasa ha assegurat que s'adoptarà "una actuació proporcionada".