Units Podem: tot està inventat

El PCE va utilitzar en els primers comicis andalusos el lema 'Junts Podem', que recorda el nom de la confluència d'Iglesias i Garzón

pce

pce

1
Es llegeix en minuts

En política, gairebé tot està inventat. Els lemes dels partits es repeteixen o s'inspiren en eslògans passats i les imatges dels cartells passen cíclicament a contenir la cara del candidat, o imatges en grup, o simplement l'eslògan i el logo de la formació. També es repeteixen discursos o repeticions coneguts: sense anar molt lluny, el socialista Pedro Sánchez va parafrasejar fa uns dies el "puc prometre i prometo" d'Adolfo SuárezPedro Sánchezpuc prometre i prometoAdolfo Suárez, i el "programa, programa, programa" de Julio Anguita ha sigut esgrimit per dirigents com Íñigo Errejón o Alberto Garzón en els últims mesos.

Notícies relacionades

L'últim exemple de coincidència entre passat i present es pot trobar en la confluència de Podem i IU Podem iIU de cara a les eleccions generals del 26 de juny: Units Podem. Ens hem de remuntar al 1982, quatre anys abans de la formació d'IU i 10 abans que es registrés oficialment com a partit. Aquell any, en les eleccions al Parlament d'Andalusia, les primeres, el Partit Comunista d'Espanya (PCE) va elegir un lema que recorda enormement el nom de la llista d'Alberto Garzón i Pablo Iglesias: 'Junts Podem'.

No obstant, el PCE va abominar després dels comicis d'aquest eslògan, ja que va considerar que la candidatura de Felipe Alcaraz es va estavellar en un territori considerat a priori bastió comunista per culpa precisament d'aquesta frase. Segons va analitzar el partit, el lema era ambigu i va afavorir el vot útil en benefici del PSOE, a l'interpretar que els votants van creure que la millor manera d'enfortir l'esquerra era votant els socialistes. El PSOE va obtenir 66 escons (52,77% de vots) i el PCE es va quedar amb 8 (8.57%). Una fórmula que inverteixen els sondejos de cara al 26-J, per a quan auguren el 'sorpasso' d'Units Podem al PSOE.