En Comú Podem tanca la fórmula per tenir grup propi

Es presenta com a partit però anirà en coalició per mantenir els seus drets electorals

Units Podem es comprometen a no concórrer a Catalunya el 26-J

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Decisió 'in extremis' i fórmula complexa per esquivar  esculls. Després de negociar fins a l’últim moment amb la direcció de Podem a Madrid, En Comú Podem va decidir ahir a la nit presentar-se com a partit polític al 26-J. Estarà integrat per les mateixes forces –Barcelona en Comú, Podem, ICV, EUiA i Equo– i utilitzarà la mateixa marca que el 20-D, ja que al gener va ser registrada al Ministeri de l’Interior per l’entorn d’Ada Colau com a partit. No obstant, encara que concorri sota aquesta modalitat, per no perdre els drets electorals adquirits en els anteriors comicis, En Comú Podem assumeix la fórmula de coalició instrumental.

Després de múltiples consultes jurídiques i una tensa negociació amb la direcció morada, Xavier Domènech va prendre aquesta decisió per obtenir grup propi al Congrés. Al gener, la Mesa es va mostrar contrària a la seva petició i En Comú Podem va passar a formar part del grup parlamentari de Pablo Iglesias. Els lletrats van adduir llavors que incomplia l’article 23 del reglament, que exigeix que les forces s’hagin confrontat electoralment. Concórrer ara com a partit obre una porta a aquesta possibilitat, però no la garanteix, segons els serveis jurídics. Per intentar contribuir a això, Units Podem, l’aliança d’Iglesias i Alberto Garzón, ha registrat que no es presenta a Catalunya en els pròxims comicis.

BUIT DE PODER

Podem va intentar fins a última hora que es repetís la fórmula del 20-D. Barcelona en Comú era el partit que més apostava per explorar una via que no es veia amb tant d’entusiasme a la resta de membres de la coalició (Podem, ICV, EUiA i Equo). La decisió es pren coincidint amb un buit de poder a Podem, escapçat a Catalunya des de l’octubre.

Notícies relacionades

Els altres aliats de la formació morada, És el Moment –Podem i Compromís– i En Marea, que s’havien interessat per copiar l’estratègia d’En Comú Podem, han acabat tornant a la fórmula de la coalició per les escasses garanties i les múltiples complexitats que implica anar com a partit.

Més enllà de les llistes al Congrés, el partit morat tractava de sumar-hi els socialistes per concórrer de forma conjunta al Senat. Una vegada desestimat el pacte estatal després del «no, gràcies» que va deixar anar Pedro Sánchez a Iglesias, el baró valencià, Ximo Puig, va evitar ahir l’enfrontament directe amb la direcció del PSOE, que li va demanar posar fi a les negociacions. En la reunió de la comissió federal de llistes, va pronunciar un al·legat en defensa d’una candidatura conjunta a la Cambra alta, però després del discurs va retirar la seva proposta.