LA NOVA LEGISLATURA

Podem, En Comú Podem i En Marea registren un grup amb 65 diputats

Els quatre representants de Compromís es despengen de l'acord i formalitzen un equip propi

undefined32467421 madrid 19 01 2016 politica  podemos y las formacio160119214431

undefined32467421 madrid 19 01 2016 politica podemos y las formacio160119214431

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Només faltaven cinc minuts per a les vuit, el termini màxim per registrar els grups al Congrés. Al final, Podem, En Comú Podem i En Marea han presentat el seu ingrés com a grup confederal a la Cambra baixa, amb 65 diputats. Els quatre representants de Compromís es despengen de l'acord, després de tensions d'última hora, i han formalitzat un registre com a grup propi. El mínim establert pel reglament per ser autònom és tenir cinc diputats. 

La decisió s'ha pres arran de la tensió d'última hora que ha posat en risc el grup confederal de Podem. En un despatx, a la primera planta, representants de Podem i de les confluències han estat reunits des de les sis per mirar d'arribar a un acord que s'havia donat per fet al migdia. 

La decisió d'integrar-se en un grup confederal ha sigut assumida a contracor per En Comú Podem i En Marea, que, davant la negativa de la Mesa a permetre'ls articular-se en quatre grups autònoms, renuncien a aquesta reclamació i formalitzen l'aposta confederada. Dilluns a la nit les confluències van mantenir reunions amb representants socialistes per sondejar altres possibilitats --com ara que les tres confluències s'unissin en un grup separat, com el presentat al Senat--, però no van percebre ànim de recolzar-les, de manera que han decidit renunciar a la teatralització. La fórmula registrada entra en el que el reglament permet: un grup confederal de Podem amb una mena de subgrups en què els portaveus tindran algunes prebendes.

IGLESIAS PRESIDEIX, ERREJÓN PORTAVEU

Els càrrecs essencials del grup queden amarrats pel 'nucli irradiador' podemista. Pablo Iglesias és el president de l'equip parlamentari. La secretària és Carolina Bescansa, responsable d'anàlisi a Podem. El càrrec de portaveu l'excerceix Íñigo Errejón, secretari polític i estrateg del partit. La portaveu adjunta l'assumeix Irene Montero, cap de Gabinet d'Iglesias.

Notícies relacionades

L'acord atorga especial visibilitat al número u d'En Comú Podem, Xavier Domènech, que serà portaveu autònom de l'eix català. L'encaix d'aquesta figura ha sigut especialment mimat per la cúpula de Princesa després de la negativa de la Mesa a la pretensió de constituir-se com a grup independent. Els diputats del subgrup català no estaran sotmesos a la disciplina de vot de Podem.

A més, Domènech disposarà de visibilitat extra en la intervenció en sessions de rellevància, en temps cedits per Pablo Iglesias.