En Comú Podem es planteja concórrer com a partit si hi ha eleccions

La coalició electoral analitza si aquesta fórmula li permetria tenir grup propi al Congrés

L'entorn d'Ada Colau va registrar al gener l'aliança com a força política única

 

  / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Davant les nombroses possibilitats que el 26-J es repeteixin els comicis, la coalició catalana En Comú Podem estudia la possibilitat de presentar-se com a partit instrumental per aconseguirtenir grup propi al Congrés, en comptes d'estar integrada amb els parlamentaris de Podem. 

El portaveu d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha confirmat a aquest diari que s'analitza aquesta possibilitat, però subratlla que el debat entre les forces que componen l'aliança -Barcelona en Comú, Podem, ICV, EUiA i Equo- encara no s'ha abordat. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també va reconèixer aquesta setmana que estan buscant “una fórmula millorada” per a la coalició. 

L'entorn de Colau va inscriure el 21 de gener En Comú Podem com a partit polític al registre del ministeri d'Interior, només dos dies després que es consagrés al Congrés que la coalició no tindria grup propi. Davant la negativa de la Mesa a acceptar que les aliances de Podem fossin independents, finalment els morats i els seus satèl·lits català i gallec van optar per inscriure's com un únic grup confederal: Podem-En Comú Podem-En Marea, mentre que els quatre diputats de Compromís van preferir integrar-se en el Grup Mixt.

¿Aconseguiria En Comú Podem presentant-se com a partit i tenir veu pròpia al Congrés? No hi ha una resposta concloent. Els lletrats de la cambra consultats per EL PERIÓDICO confirmen que tindria més possibilitats que com a coalició, però tot i així existeix un cert marge de discrecionalitat.

POSSIBLE FRAU

Notícies relacionades

El rebuig al grup propi es recolza en l'article 23 del reglament del Congrés, que estableix que els grups s'han d'haver confrontat en eleccions. Els lletrats van entendre que En Comú Podem no es va enfrontar a Podem el 20-D. “Concorrent com a partit es resoldria bastant el que és una patent incompatibilitat i no veig cap altre article que ho impedís”, opina un dels lletrats, que no obstant, subratlla que els membres de la Mesa poden buscar nous obstacles per argüir frau. El més evident és que al·leguin que En Comú Podem és la marca de Podem a Catalunya. “Podrien considerar que existeix frau. Explicar que en un acte a Barcelona hi han estat Ada Colau i Iglesias i que per tant no són dos partits diferents i no tenen dret a separar-se en dos grups diferents”, reflexiona el jurista parlamentari.

Pel lletrat, l'únic que garantiria el grup propi seria que Podem competís electoralment també a Catalunya. De fet, fonts de la formació morada a Madrid opinen que el més adequat per blindar la possibilitat és que Podem es constituís com a partit a Catalunya, com a subjecte polític diferenciat, cosa que evitaria també diluir-se en la fórmula En Comú Podem registrada per Colau. No obstant, consideren que, si hi ha avançament electoral, plantejar aquesta possibilitat resulta impossible perquè no hi hauria temps ni tan sols d'obrir el debat, i, a més, Podem està pendent d'unes primàries que, si hi ha comicis el 26-J, s'ajornarien amb tota probabilitat fins al setembre.