Podem ignora el 'no' de Sánchez i tempta els seus barons per anar junts al Senat

El partit de Pablo Iglesias negocia amb els líders territorials socialistes en una estratègia per obrir bretxa al PSOE

undefined33839842 madrid  11 05 2016   politica  encuentro  el congr160512105818

undefined33839842 madrid 11 05 2016 politica encuentro el congr160512105818 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

El rotund “no, gràcies” que Pedro Sánchez va endossar a Pablo Iglesias per tota resposta al seu oferiment per concórrer junts al Senat el 26-J no ha fet que Podem tiri la tovallola. Encara que ja és clar que no és possible el pacte estatal, el partit morat intentarà arribar a acords als territoris i ha encomanat als seus secretaris generals autonòmics que negociïn amb els barons socialistes que estiguin predisposats a arribar a una entesa. A més de la Comunitat Valenciana, Aragó i les Balears, també hi ha contactes a la Rioja i Castella-la Manxa. Múrcia i Navarra ja han declinat el plantejament.

Amb aquestes propostes per degoteig, els d'Iglesias miren d'obrir bretxa entre els líders territorials i la direcció socialista, convençuts que a alguns dirigents els interessa arribar a un acord a la Cambra alta per garantir-se escons que, si no fos així, perdrien. En tot cas, encara que cap dels pactes s'arribi a consumar, el mer estira-i-arronsa entre els barons i Sánchez, permet a Podem furgar en els dissentiments i mirar d'erosionar el PSOE. 

En aquesta acció coordinada, el secretari general de Podem a la Rioja ha enviat una carta aquest dijous al secretari d'organització del PSOE, César Luena, en què li ofereix una reunió per elaborar llistes conjuntes al Senat per procurar una representació “de forces progressistes més d'acord amb la realitat social” i en què opina que les negociacions haurien d'iniciar-se amb urgència.

Notícies relacionades

Missives en el mateix sentit han arribat a altres barons socialistes, entre ells al president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, que governa amb el suport de Podem, i que s'ha mostrat disposat a estudiar la proposta sempre que la direcció del PSOE no el desautoritzi i li demani que posi fi a les negociacions.

De moment, la decisió del partit morat ha reobert el malestar en el si del PSOE. El baró valencià, Ximo Puig, que tenia les converses avançades amb els podemistes i Compromís, va desconvocar a última hora una reunió prevista per a aquest dijous i va criticar els d'Iglesias per utilitzar aquesta iniciativa -que comparteix- per erosionar el seu partit davant l'horitzó del 26-J. Malgrat això, no es descarta que el diàleg continuï de forma discreta.