DE TORNADA A LES URNES

El PSOE denuncia Rajoy davant la Junta Electoral per un vídeo gravat a la Moncloa

Els socialistes acusen el PP d'usos "de mitjans públics amb fins electoralistes"

El president en funcions intenta polaritzar la campanya entre ell i Iglesias

Rajoy demana anar de debò el 26-J. / periodico

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El PSOE ha anunciat aquest dilluns que portarà a la Junta Electoral Central un vídeo preelectoral de Mariano Rajoy gravat al palau de la Moncloa. El president en funcions alerta en les imatges dels perills que governi Podem, intentant polaritzar la campanya entre el PP i el partit morat, però la causa de la denúncia es troba en el lloc del rodatge. "La denúncia va dirigida contra Rajoy per l'ús de mitjans públics com el palau de la Moncloa amb fins electoralistes", va informar el  partit, emparant-se en l'article 50.2 de la llei de règim electoral, que prohibeix entra la convocatòria de comicis i la seva celebració "qualsevol acte organitzat o finançat, directament o indirectament, pels poders públics que contingui al·lusions a les realitzacions o als èxits obtinguts, o que utilitzi imatges o expressions coincidents o similars a les utilitzades en les seves mateixes campanyes". Els socialistes reclamaran, a més, que s'obri un expedient sancionador davant "els reiterats incompliments de la llei per part del Govern en les últimes eleccions".  

En el vídeo, que també va ser criticat des de Ciutadans per Albert Rivera, Rajoy recorda que el seu partit aposta "per la concòrdia i per l'Espanya moderada" davant l'alternativa extremista que "apareix com un dissolvent de totes les coses bones que tenim: la nostra unitat, la nostra democràcia constitucional i el nostre progrés econòmic", en referència a la força morada. 

Notícies relacionades

Rajoy no esmenta específicament Podem. Però després del comitè de direcció del PP, el seu portaveu, Pablo Casado, per a qui el vídeo compleix la llei de forma "escrupolosa", va confirmar que el seu partit ha posat Iglesias "en la seva diana", igual que aquest ja parla obertament del 'sorpasso' al PP. És a dir, les dues forces busquen un cos a cos que els populars preveuen explotar al màxim, evitant de passada els atacs "agressius" a C's i el PSOE per facilitar els possibles pactes postelectorals amb les dues organitzacions. La idea força que el PP preveu repetir insistentment en les pròximes setmanes és: "Si no vols que governi Podem, vota el PP".  

EL VOT FEMENÍ

Davant d'aquesta estratègia, el líder i candidat dels socialistes, Pedro Sánchez, busca l'equiparació de Rajoy i Iglesias com a dirigents contraris al “canvi”. En les seves intervencions, els atacs al líder de Podem ocupen tant d'espai com els dirigits al president en funcions. Tots dos apareixen sovint en la mateixa frase. “Espanya no es mereix ser governada per la mandra de Rajoy ni bloquejada per la intransigència d'Iglesias”, va dir aquest dilluns durant un breu míting en una cèntrica plaça de Vitòria. Sánchez, que dijous serà a Barcelona per recolzar la més que probable cap de llista del PSC, Meritxell Batet, també va apel·lar al vot femení, on el PSOE ha tingut fins ara millors resultats que Podem. “El canvi s'ha ajornat dos mesos però el canvi arribarà. Apel·lo a les dones: el canvi té nom de dona i es dirà igualtat”, va dir.