MOVIMENTS A LES FILES NACIONALISTES

¿Qui és Sílvia Requena?

La rival d'Homs a les primàries de CDC és gairebé una desconeguda per l'opinió pública

Reivindicarà la renovació però a la cúpula consideren que no té múscul polític

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Per primera vegada en la seva història, Convergència ha decidit portar a terme unes eleccions primàries, és a dir, posar en marxa la democràcia horitzontal per escollir un cap de llista electoral, en aquest cas per a les generals del 26-J. Succeeix, no obstant, que la lluita no està gens equilibrada. A un costat, Francesc Homs, un dirigent conegut i bregat, que ja va ser candidat en les generals del 20-D i que atresora un currículum intern com a negociador de l’Estatut, fidel escuder d’Artur Mas, conseller i portaveu del Govern... A l’altre, Sílvia Requena, advocada i responsable de la sectorial d’igualtat del partit, que va ser la número dos en la candidatura de Democràcia i Llibertat al Senat en les últimes eleccions.

    Ningú a CDC dubta que el resultat està cantat i que Requena té un perfil particular que no li servirà per unir el vot refractari a Homs. Dit d’una altra manera, que el resultat a favor de l’actual diputat serà sobrat. Sílvia Requena esgrimeix la bandera de la renovació i la veu de les bases, però no falten els que veuen en ella un vers lliure de caràcter indomable i difícil de classificar. Altres valoren la seva valentia i «caràcter» a l’hora de fer el pas, tot i no calcular les seves escasses opcions de victòria. També se la defineix com una persona «senzilla i prò­xima».

    Comparteix espai, al seu despatx d’advocats, amb l’exconseller Germà Gordó. Diuen que ell beneeix la seva candidatura, però que no pot deduir-se d’aquest fet que ella jugui en l’equip de qui serà un dels aspirants a la secretaria general de CDC en el decisiu conclave del juliol. Així que Requena haurà d’explotar la seva independència respecte de tots, cosa que gairebé representa dir que li faltaran bases sòlides de calat per intentar competir. Apel·la i apel·larà a la transversalitat i la renovació total. El cas és que fins i tot Artur Mas també aposta ara per això en el si del partit.

«Que el PP s’enfonsi»

De les seves intervencions a la campanya de les generals es dedueix que estem davant una dona valenta i de verb gairebé agressiu. En un acte de campanya admetia sense embuts que el seu objectiu era aconseguir «que el PP a Catalunya s’enfonsi» i quedi «esquerdat». L’altra obsessió en els seus missatges va ser la possible suspensió de l’autonomia catalana. Demanava vots perquè el Senat no configurés una majoria absoluta dels populars. «Hem d’anar a Madrid a fer d’advocats del procés independentista», proclamava, apel·lant de passada a la seva condició d’advocada.

Caràcter difícil

Diuen els que no comparteixen les seves formes ni els seus objectius que el seu caràcter és difícil, i que en les generals va anar per lliure, fins i tot pagant-se part de la campanya de la seva butxaca. En el part de les primàries, segons la direcció de CDC, Requena va plantejar la possibilitat de celebrar-les per escollir el cap de llista o per definir qui seria la primera dona a les llistes. La resposta de la cúpula és que no hi haurà premis de consolació.

    Francesc Homs, el seu rival, ha celebrat positivament que s’obri la competició interna. No en va, des de fa setmanes l’ha reivindicat si es repetien les eleccions generals. Tots dos podran posar ara de manifest les seves diferències de fons, de projecte, d’ideologia, però es pot preveure que el que s’oferirà a l’opinió pública seran més aviat matisos, qüestions de forma, o apel·lacions genèriques a la renovació des de les bases, per un costat, i a l’experiència, per un altre, i prou.

Competició desigual

Notícies relacionades

Sí, és evident que Sílvia Requena explotarà la seva feina en defensa dels drets de les dones i el seu paper en la sectorial d’igualtat, però Francesc Homs compta amb el suport de la direcció de CDC i amb l’avantatge que no té al davant un pes pesant del partit. No hauria tingut res a veure la competició de primàries si qui s’hagués postulat, per exemple, hagués sigut el número dos de Francesc Homs al Congrés, Carles Campuzano, que es va oferir per liderar la llista del 20-D però que ara descarta fer un pas endavant i opta a seguir a la llista.

    Les bases elegiran candidat el dia 21 de maig, i a la vegada decidiran si Convergència Democràtica de Catalunya es renova o comença des de zero la construcció d’un nou partit. Una decisió, aquesta última, que tampoc genera gaires dubtes i que es resoldrà amb un suport clar a començar de nou.