EL DILEMA NACIONALISTA

CDC sospesa convocar primàries per escollir el candidat del 26-J

Es dóna per fet que Homs tornarà a optar si es repeteixen els comicis

El partit avança així una de les mesures que pretén implantar en la seva refundació

rjulve33009080 madrid  1 03 2016  francesc homs  dl   en el congr160301190743

rjulve33009080 madrid 1 03 2016 francesc homs dl en el congr160301190743 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

La direcció de Convergència es planteja seriosament la celebració d'unes eleccions primàries per escollir el cap de llista del partit si, com tot indica, es repeteixen les eleccions generals el pròxim 26 de juny. La cúpula convergent està sospesant aquesta possibilitat i prendrà una decisió els pròxims dies. Si fos així, la ratificació final correspondria al consell nacional del pròxim 4 maig.

Segons fonts de la direcció, es tractaria de començar a posar en marxa la modernització de l'estructura del partit que Convergència vol implantar en el seu congrés de renovació o de fundació d'una nova força política, donat que en el debat precongressual, anomenat 'torn obert', la celebració de primàries són una de les reivindicacions més generalitzades entre les bases del partit. Un d'aquests mecanismes seria el de la convocar primàries per escollir els caps de llista i també els aspirants a ocupar càrrecs interns en l'estructura convergent. Actualment les candidatures obeeixen a una terna de propostes que una comissió de llistes s'encarrega d'ordenar, prèvia ratificació dels òrgans directius.

En el probable cas que es convoquin primàries per al cap de llista, es dóna per fet que l'actual cap de files de CDC al Congrés, l'exconseller Francesc Homs, optaria de nou a encapçalar la llista. Ell mateix ha expressat públicament la necessitat de les primàries. El dubte seria si es presentaria algun candidat o candidata alternatiu o bé la convocatòria quedaria deserta i, per tant, Homs, ratificat.

Notícies relacionades

La convocatòria podria fins i tot coincidir amb la celebració d'una consulta interna, el pròxim 21 de maig, en què es demanarà als militants (i als simpatitzants que van respondre a una enquesta interna sobre les posicions ideològiques i organitzatives del partit) si volen que el congrés de CDC sigui de renovació o bé de creació d'una nova força política.

En paral·lel amb aquestes possibles primàries, CDC manté encara la seva voluntat de concórrer a aquests comicis en coalició amb ERC, malgrat que els republicans rebutgen tal hipòtesi, com ja la van descartar en les generals del passat 20-D. Llavors a CDC sols li quedaria el recurs de reeditar Democràcia i Llibertat, el nom electoral amb què es va batejar al pacte amb Demòcrates de Catalunya (DC), el partit independentista sorgit dels sectors crítics d'UDC. No obstant, Convergència encara no ha decidit res.

La 'clau Mas'

En totes les quinieles sobre el futur de CDC, inclosa la candidatura en les probables noves eleccions generals, la figura d'Artur Mas és clau. Aquest dilluns, l'exresponsable de la fundació de CDC, CatDem, Agustí Colomines, publica un article al digital Elnacional.cat en què defensa la tesi que l'expresident sigui el cap de llista a les generals. Posa com a exemple el cas del líder de l'independentisme escocès, Alex Salmond, que va concórrer com a candidat en les eleccions britàniques de l'any passat i va aconseguir 56 dels 59 escons que s'escollien a Escòcia. "Si a Catalunya fóssim menys dramàtics i estetes, el paper que juga avui Salmond a Londres bé podria representar-lo Artur Mas", opina. Una tesi que membres de la direcció del partit consultats no consideren versemblant.