El 72% de catalans defensen que el català i el castellà siguin cooficials

CDC és la força amb més electors a favor de l'oficialitat única de la llengua catalana

lenguacat

lenguacat

2
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

El grup de lingüistes Koiné va reobrir pretèrites polèmiques a finals de març amb un manifest en contra del bilingüisme en què reclama l'“estatus d'idioma territorial” per al català i acusa el castellà d'haver sigut “imposat per l'Estat” espanyol. Encara amb l'efecte d'aquell document en la memòria, la majoria dels ciutadans entrevistats en l'última enquesta del GESOP per a EL PERIÓDICO no deixen lloc als dubtes. El 72,7% considera que si Catalunya fos independent, tant el català com el castellà haurien de ser llengües oficials, mentre que només el 23,5% opina que aquesta atribució únicament l'hauria d'ostentar el català.

En cap partit predomina aquesta última opció. Resultat previst, entre els votants de les forces independentistes és on l'opció de la cooficialitat s'imposa amb menys claredat, encara que la diferència segueix sent clara a favor del bilingüisme institucional. Els electors de Convergència són els que presenten un percentatge més baix a favor d'aquesta ‘convivència oficial’ del català i el castellà (el 61%) i els que més defensen l'oficialitat única de la llengua catalana (39%), però amb uns resultats bastant semblants als d'ERC (61,6% i 37,2%). La coalició que formen les dues forces, Junts pel Sí, va deixar clar en la campanya electoral la seva aposta pel bilingüisme, i el líder dels republicans, Oriol Junqueras, va arribar a escriure articles en aquest diari defensant la cooficialitat en una república catalana.

ELS ELECTORS DE CIUTADANS

En el flanc contrari a la secessió, resulten curioses les dades dels electors de Ciutadans. Els simpatitzants d'aquest partit, que sempre ha fet bandera del seu rebuig a la immersió lingüística, són, rere els votants sobiranistes, els que defensen en un percentatge més elevat l'oficialitat única del català. El 24,8% d'ells, un de cada quatre, així ho consideren, encara que el 72,8% defensen que el castellà s'ha de situar al mateix nivell institucional.

Seguint amb el bloc no independentista, són els afins al PSC els que mostren una defensa més majoritària de la cooficialitat (el 84,6%), seguits dels de Catalunya Sí que es Pot (81,8%). Els del PPC baixen al 74,2%, sobretot perquè hi ha un 18,2% d'indecisos. Però només el 7,2% dels electors populars advoquen per l'oficialitat exclusiva de la llengua catalana.

PER ZONES I EDATS

Notícies relacionades

Per territoris, l'àrea metropolitana de Barcelona (sense comptar la capital) és la que compta amb més suports a la cooficialitat, el 80,2%), mentre que aquesta opinió obté les xifres més baixes en la mitjana de les províncies de Girona, Lleida . En aquestes, el 64,8% dels ciutadans advoquen per aquesta consideració, i el 30,8% reclama per a la llengua catalana l'oficialitat única.

El bilingüisme institucional també és àmpliament majoritari en totes les franges d'edat, sempre superior al 71%, i obté el percentatge més alt entre els joves de 16 a 29 anys. El 76,3% d'ells són partidaris de la cooficialitat del català i el castellà.

Fitxa tècnica

-Empresa responsable: GESOP. -1.600 entrevistes telefòniques fetes del 18 al 22 d'abril. -Univers: població a partir de 16 anys resident a Catalunya des de fa almenys un any. -Mostra estratificada per districte a Barcelona i dimensió de municipi a la resta de Catalunya. Selecció aleatòria de les llars mitjançant quotes encreuades de sexe i edat. -Les dades s'han ponderat d'acord al pes real de cada àmbit territorial. -Error de la mostra: +/- 2,5% en el total d'entrevistes i +/- 5% en cada àmbit territorial per a un nivell de confiança del 95,5% i p=q=0,5.