Mario Conde, bibliotecari de la presó de Soto del Real

L'exbanquer és l'encarregat de gestionar la biblioteca de la UNED de la presó on està preventivament

Mario Conde, bibliotecari de la presó de Soto del Real

EFE / GUSTAVO CUEVAS

2
Es llegeix en minuts

L'exbanquer Mario Conde ha sigut nomenat responsable de la biblioteca de la Universitat Nacional d'Educació a Distància (UNED) del centre penitenciari de Soto del Real (Madrid), on està intern des que el jutge Santiago Pedraz va decretar-ne l'ingrés en presó provisional el 13 d'abril passat. La decisió va ser presa per la direcció de la presó, segons fonts penitenciàries citades per 'El Confidencial', després d'escoltar l'equip de tractament, encarregat de decidir la distribució dels reus de nou ingrés al mòdul que resulta més convenient per a cadascun d'ells.

Conde ha aconseguit l'esmentat destí, ubicat al mòdul 10 del centre penitenciari, directament, sense passar abans per altres ubicacions, com és el més habitual. La plaça que ocupa té encomanada la tasca de gestionar els préstecs de llibres i és una de les més preades del mòdul, considerat al seu torn un dels destins més anhelats, ja que engloba els interns que estan cursant alguna carrera a l'esmentada universitat o que s'han compromès a complir les normes d'higienerespecte i comportament que regeixen en aquest lloc.

El nivell del mòdul és tan elevat que és un dels pocs d'Espanya que mantenen les cel·les obertes durant tot el dia, tan sols es tanquen a la nit. A la majoria de presons, s'obren únicament per treure els presos al matí, tornar-los-hi a ficar en l'hora de la migdiada i treure'ls una altra vegada a la tarda. La resta del temps es mantenen tancades. al mòdul 10 de Soto, en canvi, hi regna la confiança entre companys.

CEL·LES INDIVIDUALS

Un altre dels privilegis és que la pràctica totalitat dels reclusos del privilegiat mòdul dormen sols a la seva cel·la, ja que la majoria d'ells també les fan servir per estudiar. En concret, el mòdul està compost per 72 habitacles i actualment compta amb poc més de 80 interns, expliquen fonts penitenciàries.

Entre els companys de Conde hi ha l'expresident de la CEOE Gerardo Díaz Ferrán, que a diferència de l'exbanquer sí que ha passat per altres destins abans d'acabar al mòdul 10 de Soto del Real. La idea de passar abans per altres mòduls, expliquen les mateixes fonts, és anar valorant el reclús per tal d'anar determinant si reuneix les condicions per ser destinat a una plaça com la privilegiada de Soto.

Al mòdul 10 se'l defineix com un mòdul de destins, on hi ha reus que estudien i interns que treballen en determinades tasques laborals, com les relacionades amb el manteniment, la neteja, la cuina o la que ocupa Mario Conde al capdavant de la biblioteca, una de les que disposen del nombre més gran de volums, principalment relatius a les matèries que s'imparteixen en les carreres de la UNED, i que no té res a veure amb la biblioteca de la presó, que és una altra i té una altra ubicació.

LLIBERTAT DE MOVIMENTS

Notícies relacionades

Les mateixes fonts expliquen que Mario Conde no ha d'estar físicament ubicat a la biblioteca durant tot el dia, sinó que pot ser al pati, a la sala d'estudi, a la de la televisió o fins i tot a la seva pròpia cel·la, des d'on pot exercir la seva feina.

Al mateix temps que Pedraz va decretar la presó per a l'exbanquer, el jutge també va fer el mateix amb el seu advocat, Francisco Javier de la Vega Jiménez, a qui l'instructor assenyala com a creador de la trama societària utilitzada suposadament per Conde per portar els diners que va sostreure a Banesto. De la Vega Jiménez, no obstant, va ser traslladat a un mòdul diferent per evitar que pogués comunicar-se amb l'exbanquer.