LA PLAGA DE LA CORRUPCIÓ

Mario Conde, detingut per repatriar diners des de Suïssa

L'expresident de Banesto està acusat de blanqueig de capitals, organització criminal i vuit delictes contra la Hisenda Pública

La Guàrdia Civil ha arrestat 7 persones més, entre elles dos fills de l'exbanquer

La Guàrdia Civil registra la casa de Mario Conde. / DAVID CASTRO / VÍDEO ATLAS

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Max Jiménez Botías
Max Jiménez Botías

Periodista

ver +

La Guàrdia Civil ha detingut aquest dilluns a Madrid el que va ser president de Banesto Mario Conde, acusat d'un presumpte delicte de blanqueig de capitals, han confirmat fonts coneixedores de l'operació. Segons els investigadors, Conde, suposadament, feia mesos que repatriava des de Suïssa els diners que va saquejar de Banesto, banc que va controlar des de finals dels anys 80 fins a principis dels 90. En l'operació també han sigut detingudes set persones més, entre elles el seu fill Mario, la seva filla Alejandra, el gendre de l'exbanquer i quatre persones més del seu entorn, Francisco Javier de la Vega, Francisco de Asís Cuesta, Fernando Guash i María Cristina Álvarez Fernández.

Las claves de la noticia

  • Sepblac  La querella presentada per la fiscalia té l'origen en una comunicació del Servei de Prevenció del Blanqueig de Capitals cursada el setembre del 2014 que ha permès incoar diligències per recopilar nombrosa documentació, a les quals s'han sumat informes elaborats per diferents unitats de la Guàrdia Civil i de l'Agència Tributària
  • Suïssa col·labora  La investigació a l'expresident de Banesto per presumpte blanqueig de capitals ha sigut possible ara, més de dues dècades després que fos acusat de sostreure diners del banc, perquè les normes antiblanqueig s'han anat perfeccionant i perquè Suïssa va cedir en el tema del secret bancari. La normativa de lluita contra el frau i contra els paradisos fiscals és més concreta per detectar aquest tipus d'activitats
  • Amnistia fiscal  L'exbanquer no es va acollir a l'amnistia fiscal de l'any 2012 ni ha presentat la declaració de béns a l'estranger del model 720, cosa que no només comporta una duríssima sanció administrativa sobre el contribuent que incompleix aquesta obligació. A més, el seu incompliment provoca la no-prescripció dels deutes tributaris derivats d'aquests béns a l'exterior.
  • Morós  Mario Conde apareix en el primer llistat de grans morosos que Agència Tributària va publicar el desembre passat. Segons aquell llistat, Conde té deutes pendents de pagament amb l'administració tributària per un total de 9.935.031 euros. Hisenda utilitzarà la informació de la investigació policial per intentar cobrar aquests deutes als països on Conde posseeix béns. 

L'operació està coordinada pel jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz i la Fiscalia Anticorrupció, que investiguen la creació d'un entramat de societats a l'estranger i també a Espanya a través de les quals es tornaven els diners evadits. Els investigadors creuen que Conde havia repatriat almenys 13 milions d'euros.

Les societats a Espanya estaven a nom de terceres persones i els diners es portaven a través de préstecs, ampliacions de capital i ingressos en efectiu. Segons fonts de la investigació, els detinguts feia temps que repatriaven quantitats moderades de diners des de Suïssa i el Regne Unit a Espanya. El dia 29 de març la Fiscalia Anticorrupció va presentar davant l'Audiència Nacional una querella contra Conde i 14 persones més, tots ells vinculats amb ell "per estrets llaços familiars o personals". El fiscal atribueix a aquestes persones delictes de blanqueig de capitals, organització criminal, frustració de l'execució i vuit delictes contra la Hisenda Pública.

La querella té el seu origen en una comunicació del Servei de Prevenció del Blanqueig de Capitals (Sepblac), rebuda el setembre del 2014, per la qual es van iniciar unes diligències que han permès la recopilació de nombrosa documentació en aquest temps. La fiscalia ha comptat també amb els informes elaborats per les Unitats de Guàrdia Civil (UCO), i Agència Tributària.

ELS DINERS 'PERDUTS' DE BANESTO

Mario Conde va ser condemnat per delictes d'apropiació indeguda en les causes conegudes com a 'Argentia Trust' (sentència de la Sala de l'Audiència Nacional del 20 de març de 1997 i del Tribunal Suprem del 26 de febrer de 1998) i 'Banesto' (sentència de la Sala de l'Audiència Nacional del 31 de març del 2000 i del Tribunal Suprem del 29 de juliol del 2002). Les quantitats que van ser 'apropiades' de Banesto mentre Conde n'era el president van pujar segons aquestes sentències a més de 26 milions d'euros. La fiscalia té indicis que una part molt considerable dels fons desapareguts i no recuperats han sigut “blanquejats” des del 1999 fins a l'actualitat en una quantitat superior als 13 milions d'euros. 

Els agents de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil estan practicant nou registres en diferents domicilis i seus empresarials, entre ells a la vivenda del fill de Conde al carrer Triana de Madrid --que serveix també com a despatx--, una empresa al carrer Verano, 2 de Torrejón de Ardoz (Madrid) i un 'pazo' a A Mezquita (Ourense). L'escorcoll del domicili del fill ha durat més de vuit hores i també hi ha estat present Conde.

Conde passarà la nit als calabossos de la Guàrdia Civil a la Comandància de Tres Cantos, segons han informat fonts de la recerca. A les 18.30 hores, els agents de la UCO continuaven amb el registre al domicili del carrer de Triana. En aquest lloc han confiscat nombrosa documentació, tant en suport digital com en paper, en què esperen trobar noves evidències sobre les activitats de les quals se l'acusa a ell i als altres set detinguts, entre ells els seus dos fills i un gendre. També han estat arrestades tres persones que actuaven com a testaferros i un advocat que gestionava les societats amb les quals explicava aquest entramat familiar per blanquejar presumptament diners procedents de l'estranger, concretament de Suïssa i el Regne Unit.

Notícies relacionades

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha assegurat que no té prou informació per valorar en profunditat l'actuació policial que ha portat a la detenció de Conde. Tot i així, ha precisat que "si s'ha produït aquesta actuació és perquè hi ha un procés de recerca i algun fonament". El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, s'ha limitat a assenyalar que "és una operació que dirigeix la Fiscalia Anticorrupció i el crim organitzat a través de la unitat adscrita de la Guàrdia Civil i que està sent explotada per la unitat central operativa de la Guàrdia Civil", ha detallat el ministre, per insistir que no ha de dir "res més" sobre l'operació perquè les diligències "han estat declarades secretes".