CDC, resistir és vèncer

L'estratègia de Convergència passa per marcar distàncies amb ERC, plantejar el referèndum i buscar la màxima influència a Madrid

El 26-J arriba en ple procés de refundació del partit, cosa que dificulta la seva aposta electoral

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Resistir és vèncer. Aquesta és la premissa de Convergència de cara al 26-J, una cita que enxampa el partit d’Artur Mas i Carles Puigdemont amb el peu canviat. Es podria donar la paradoxa que el 21 de maig les bases convergents apostin per tancar les portes de CDC i obrir un nou partit, en la consulta interna, i poques setmanes després, concórrer a uns comicis sota l’estructura de la Convergència de sempre.

    La formació sobiranista haurà de concórrer a les urnes sense tenir perfilada la seva renovació o refundació total. D’entrada, el cap de llista i aspirant a tornar-ho a ser, Francesc Homs, ha aprofitat per posar les bases de la campanya i del partit: viratge sobiranista suau, recuperant l’aposta pel referèndum, per un costat; i aposta centrista i contrària a l’espai de la nova esquerra d’Ada Colau i En Comú Podem, per un altre.

    CDC afronta també el nou cop de porta que li ha clavat el seu soci de Govern, ERC, a l’oferta d’una candidatura conjunta. I encara s’ha de definir si es repeteix l’acord amb Demòcrates de Catalunya, l’escissió independentista d’Unió. Així, i en un context de dificultat segons enquestes internes, Convergència i Homs provaran de consolidar el seu espai bàsic, pactista i possibilista, marcant distàncies amb l’independentisme més combatiu i rupturista d’ERC. Ho faran amb una indissimulada aposta per influir en l’Estat, sota la idea (ja traçada en la campanya del 20-D) que, «mentre» no arriba la independència, s’han de defensar els interessos catalans a Madrid.

    Durant els mesos previs a la repetició d’eleccions, Homs s’ha deixat estimar a Madrid i va apostar per una abstenció si es forjava una aposta d’investidura del PSOE amb les forces d’esquerres. Una posició d’influència que provarà d’esgrimir un cop més.

Notícies relacionades

ALTERNATIVA / L’altra gran idea serà la de presentar-se com a alternativa clara a En Comú Podem, vencedora del 20-D. Ho farà criticant el populisme i la cultura del subsidi, situant-se en la defensa de les classes mitjanes, la creació de riquesa i els emprenedors. Un cert retorn a les posicions de la CDC de sempre, sense deixar d’enarborar la bandera independentista.

    Els més esperançats confien en un resultat millor que la patacada del 20-D i argumenten que avui no existeix la incertesa sobre la investidura catalana, sinó un Govern que treballa en el full de ruta i en què es poden fixar per presentar batalla. Això sí, marcant distàncies fins i tot amb el seu soci republicà.  FIDEL MASREAL