Compromís allunya l'escenari 26-J amb una proposta de pacte 'in extremis'

El PSOE accepta sempre que li garanteixin aprovar dos pressupostos i Podem hi dóna el vistiplau

L'"acord del Prado" recull 30 mesures per a un govern de canvi amb un model federal i renuncia al referèndum

lpuig33672289 gra025 madrid 26 04 2016 el rey felipe vi ha r160426103438 / Angel Diaz

lpuig33672289 gra025  madrid  26 04 2016   el rey felipe vi ha r160426103438
Compromís aposta per un govern d’esquerres amb Pedro Sánchez al capdavant.

/

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Esgotant el temps de descompte, Compromís ha presentat aquest dimarts al matí al Rei "l'acord del Prado", un document amb què allunya l'escenari preelectoral i obre l'escletxa a un possible pacte. Es tracta d'una proposta de govern de canvi com a fórmula d'última hora per evitar la repetició d'eleccions, que juga amb un nom similar al "pacte del Botànic", amb què es va segellar a València l'entesa entre socialistes i la força de Mònica Oltra.

El portaveu de la coalició valenciana, Joan Baldoví, ha aprofitat la seva cita en la ronda de contactes que manté Felip VI per donar-li a conèixer un document forjat aquest dimarts, sense grans concrecions, per tractar d'aconseguir un pacte 'in extremis'. En paral·lel, l'ha enviat als partits que integrarien aquest Executiu presidit per Pedro Sánchez: al PSOE, Podem (amb les seves aliances En Comú Podem i En Marea) i també a Izquierda Unida. Perquè sigui viable, demanen l'abstenció de Ciutadans. L'acord es revisaria al cap de dos anys o quan s'haguessin complert les 30 mesures plantejades. Compromís diu que és conscient que el marge de maniobra és estret, però han acollit amb clares mostres d'entusiasme les primeres notícies de l'acceptació -amb matisos- del PSOE.

Segons ha pogut avançar aquest diari, els socialistes accepten els punts de l'acord, després d'una valoració d'urgència feta per l'equip negociador a la seu de Madrid. Baldoví ha confirmat en la seva roda de premsa després de veure el Rei que a dos quarts de nou del matí li havia trucat el portaveu del PSOE, Antonio Hernando, per demanar-li el document. A Podem, la iniciativa ha sigut rebuda "amb bons ulls". "Fins a l'últim minut el PSOE es pot asseure a menjar amb nosaltres. La taula segueix parada i hi ha condicions i números per a un govern de canvi si Pedro Sánchez vol", diuen des de les files morades. Segons el portaveu de Compromís, el Rei li ha traslladat el seu agraïment per la proposta d'última hora i pel tarannà de diàleg mostrat al llarg del procés negociador. 

La proposta enumera un paquet d'iniciatives que han estat sobre la taula de negociacions entre els partits, però evita entrar en detalls ja que es presenta com un acord de mínims per desbloquejar la situació en el temps de descompte. "És un acord deliberadament molt genèric, poc concret, perquè l'escenari dels plens aquí al Congrés ha demostrat que hi ha majoria del canvi", ha explicat Baldoví en referència a la sintonia que PSOE, Podem, IU i Compromís han mostrat durant els debats parlamentaris. 

El portaveu valencià ha assegurat que la proposta la van gestar els diputats a Madrid i que aquest dilluns al migdia la van traslladar a la direcció. A la tarda haurien elaborat el document, que va acabar de ser redactat a mitjanit. Baldoví ha negat que la proposta hagi sortit de Podem, malgrat que aquest dilluns Íñigo Errejón i Mònica Oltra van dinar junts a València. 

SENSE REFERÈNDUM 

El document està segmentat en cinc blocs. Sobre l'estructura de l'Estat planteja abordar les crisis territorials "des d'una perspectiva democràtica", no esmenta el referèndum i proposa avançar cap a un model federal. "Nosaltres per aquest camí hi podríem circular. Sempre hem dit que el referèndum no era un obstacle per acceptar un acord de Govern. Sí que, insistim, estem d'acord que la gent pugui votar i decidir", ha especificat Baldoví.  

L'"acord del Prado" també expressa la necessitat de reformar el sistema de finançament autonòmic i reconèixer el deute històric del Govern central amb les comunitats autònomes. 

A més, es planteja la derogació de les dues reformes laborals -2010 pel PSOE i 2012 pel PP-, reestructurar el deute i reformar l'article 135 de la Constitució.

Notícies relacionades

En matèria de rescat social, demana adoptar les cinc reivindicacions estrella de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), per evitar que les famílies amb pobresa sobrevinguda es quedin sense vivenda i impedir els talls de subministrament. També s'exigeix implantar una renda garantida a la ciutadania. Com a mesures anticorrupció, proposen prohibir les portes giratòries i regular els 'lobbies', així com reformar el sistema electoral. 

Després de Baldoví, el Rei rep aquest dimarts al palau de la Zarzuela Domènech, Albert Rivera, Pablo Iglesias, Pedro Sánchez Mariano Rajoy. Si aquest dimarts a la tarda, després de reunir-se amb els principals líders polítics, el Monarca entén que no hi ha candidat a la investidura, s'iniciarà tot el protocol per a una nova convocatòria de comicis.