Una fundació de González i Cebrián, esquitxada pels 'papers de Panamà'

L'entitat va rebre suport d'un empresari amb societats 'offshore' gestionades pel bufet Mossack Fonseca

lpuig23707287 madrid 23 09 2013    politica el expresidente del 160425152839

lpuig23707287 madrid 23 09 2013 politica el expresidente del 160425152839

1
Es llegeix en minuts

L'últim capítol dels 'papers de Panamà' torna a esquitxar l'expresident del Govern Felipe González, després que la seva actual dona, Mar García Vaquero, aparegués com a gestora d'un compte a Suïssa. Segons la investigació d''El Confidencial' i La Sexta, en col·laboració amb el Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació, González i el president del Grupo Prisa, Juan Luis Cebrián, van impulsar l'abril del 2004 la creació de la Fundació Atman per al Diàleg entre Civilitzacions de la mà de Massoud Farshad Zandi, empresari d'origen iranià i vinculat a Cebrián.

L'entitat va començar els seus passos l'octubre d'aquell mateix any presidida per Zandi i amb la periodista i llavors dona de Cebrián, Teresa Aranda, com a vicepresidenta. En aquells inicis, també van estar pilotant la fundació l'empresari Javier Merino, ex de Mar Flores, i Joaquín Arespacochaga, fill d'un exalcalde de Madrid i detingut el 2013 per beneficiar-se d'unes subvencions per reindustrialitzar la badia de Cadis.

Paral·lelament a la constitució de la nova fundació, el despatx d'advocats de Panamà Mossack Fonseca va constituir una empresa a les Seychelles, de la qual tenia poders generals Teresa Aranda. La periodista ha negat a tots dos mitjans haver firmat mai cap poder i ha atribuït aquesta societat a l'entorn del seu exmarit.

Notícies relacionades

A més, la Fundació Atman es va domiciliar en un principi al mateix lloc que la seu de l'empresa Trade Petroleum, una de les companyies de Zadi i que tenia com a societat beneficiària final Hypersonic LTD, una firma constituïda a Samoa i traspassada després a Seychelles en què l'empresari hispanoiranià tenia plens poders.

La Fundació Atman es va dissoldre només tres anys després, l'octubre del 2007, per falta de suport financer i logístic.