PRIMÀRIES SOCIALISTES

Carles Martí: "Em presento perquè seria un error que Chacón repetís"

L'exsenador es postula per encapçalar les llistes del PSC al Congrés si es confirma la repetició electoral

Carles Martí es presenta per competir amb Carmen Chacón. / {periodico}

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Carles Martí ha fet el pas endavant. Després d’encapçalar la llista del PSC al Senat el 20-D, es presenta a les primàries per disputar a Carme Chacón el primer lloc a la llista al Congrés si es confirma l’avançament electoral.

–¿Per què s’hi presenta?

–M’hi presento perquè aquestes eleccions seran decisives per a aquest país, després que Ciutadans i Podem donessin una segona oportunitat al PP. Convé debatre, ja que hi ha una segona ocasió, què va passar amb aquesta llista el 20-D, si és millorable. No podem passar de puntetes sobre la confecció de la llista. M’hi presento per estimular aquesta reflexió. Ofereixo la meva experiència i les meves idees per ser una alternativa a la proposta actual.

-¿Per què creu que Chacón no hauria de repetir?

–Els resultats de les últimes eleccions no van complir ni molt menys les nostres expectatives. És bo replantejar-se si això té a veure amb les persones que encapçalaven la llista. Si no és així, tornem a repetir les llistes. Però si pensem que sí, s’han de buscar alternatives. 

-¿Per què considera que seria més bon candidat que ella?

–Això ho decidiran els militants i simpatitzants. Però hi ha diferències òbvies de trajectòria. Ella s’ha format al voltant de la política espanyola i de Zapatero, i jo sóc una persona que ha tingut una trajectòria bàsicament a la ciutat de Barcelona, amb Joan Clos i Jordi Hereu. Són trajectòries diferents, formes diferents d’entendre la vida quotidiana de la política. Però a part d’això cada un exposarà les seves idees de com hauria de ser la campanya. 

–¿Ha parlat amb ella?

–Sí, no és una qüestió personal, sinó de la forma d’entendre la política. Ho va rebre amb fair play; les primàries són una marca del socialisme europeu. 

–¿I amb Miquel Iceta? ¿Li ha comunicat la seva decisió?

–Amb ell vaig parlar abans que amb Carme. Em va dir que si volia fer-ho hi tenia tot el dret.

–Va liderar la llista al Senat, que no va aconseguir ni un senador. ¿Què canviaria de l’estratègia de la campanya?

–Hem d’anar al fons del problema: no es tracta només de canviar el Govern, sinó també de canviar els valors que regeixen la societat espanyola. Aquesta idea que tot s’hi val, que la desigualtat no és important, tot aquest clima és el que és realment nociu. Els electors han de veure que la nostra oferta es regirà per la igualtat, per fer que tothom tingui una vida digna. Tirar endavant des de la integritat i la coherència. 

–En l’anterior campanya, el PSC comparava C’s amb el PP. ¿Repetiria aquesta estratègia? ¿Què li sembla el pacte?

–És un partit clarament a la dreta. I en la campanya jo no tindria problema a dir-ho. No només això, C’s ha volgut sempre que el PP estigués dins de l’acord. Sabem molt bé a què juga. Que si té l’opció de sumar majoria amb el PP és probable que ho faci. Però això no vol dir que no puguem arribar a un acord. Hem de dir a C’s que els que garantim amb màxima convicció el canvi en profunditat som nosaltres. En campanya no vam exemplificar de manera suficient que tenim voluntat de canvi profund, als antípodes del PP. 

–¿Si vostè no fos el candidat ni Chacón, qui li agradaria que es presentés? ¿Està disposat a arribar al final de les primàries?

–No tindria cap problema si hi hagués consens ni tampoc per arribar fins al final de les primàries. Em faria il·lusió, però si hi ha una altra opció il·lusionant no hi tindria inconvenient. Això no és per posicionar-me jo, sinó perquè hi hagi un debat a fons: ¿fem bé de tornar a presentar Carme com a candidata o hi ha altres possibilitats? Podem discutir-ho i prendre una decisió. Jo em presento perquè crec que seria un error que repetís Chacón. No només ella; tot el conjunt de la llista va ser problemàtica i convé revisar-la.

–¿Recuperaria Pere Navarro a les seves llistes? ¿Comptaria amb José Zaragoza per a unes generals?

Notícies relacionades

–La situació en què es va trobar Pere Navarro va ser injusta. Podria ser un gran diputat al Congrés, com ja ho va demostrar al Parlament o com a alcalde de Terrassa. Jo no hi tindria cap inconvenient. José Zaragoza ha estat al Congrés i ha sigut una persona vàlida, però això no vol dir forçosament que hagi d’estar a les llistes. Primer s’ha de determinar qui ens representa, amb quines idees, i després ja veurem les llistes. Si les llistes les encapçalo jo o una altra persona hi ha més possibilitats que les llistes siguin diferents que si les lidera Carme.