El PSC i En Comú Podem veuen difícil l'acord pel referèndum

"Si no arribem a una solució, això s'encalla", diu Domènech

"Això no es desencalla a Catalunya", assenyalen al PSC

GRA394. BARCELONA, 04/02/2016. -Los diputados PSC, Carme Chacón (i), Miguel Iceta (2i) y Assumpta Escarp (3i) y los diputados en el Congreso de En Comú Podem Lucia Martín (d) , Xavier Domènech (2d) y Josep Vendrell (3d) durante la reunión que han mantenido hoy en la sede de los socialistas catalanes para compartir diagnósticos y análisis de la actualidad política . EFE/ Quique García

GRA394. BARCELONA, 04/02/2016. -Los diputados PSC, Carme Chacón (i), Miguel Iceta (2i) y Assumpta Escarp (3i) y los diputados en el Congreso de En Comú Podem Lucia Martín (d) , Xavier Domènech (2d) y Josep Vendrell (3d) durante la reunión que han mantenido hoy en la sede de los socialistas catalanes para compartir diagnósticos y análisis de la actualidad política . EFE/ Quique García / Quique García (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Pablo Iglesias va tornar a situar el referèndum per a Catalunya en un primer pla i va enviar un altre cop la pilota a la teulada catalana. «Que el referèndum el pactin Miquel Iceta i Xavier Domènech», va dir dimecres amb el beneplàcit de Pedro Sánchez després de reunir-se amb el líder socialista. Això va enxampar per sorpresa el líder d’En Comú Podem i el del PSC, i va incomodar algun dirigent del PSOE i les files de Ciutadans per posar els focus sobre un assumpte que semblava aparcat en les negociacions per formar govern.

En aquest centenar de dies sense nou govern, Domènech i Iceta s’han citat en quatre ocasions, en dues reunions públiques i en dues de privades. Tot i el to cordial entre tots dos, en aquestes converses s’ha constatat que l’acord és molt difícil, ja que En Comú Podem va basar bona part del seu èxit electoral en una aposta inequívoca pel referèndum d’independència, mentre que els socialistes segueixen apostant perquè Catalunya voti només la reforma federal.

L’EXEMPLE DEL CANADÀ

«Si no arribem  a una solució, evidentment això s’encallarà», va dir Domènech en declaracions a RAC-1 i Catalunya Ràdio, en què va insistir que la proposta ha d’incorporar un referèndum «en què s’inclogui el dret a decidir sobre si es vol o no un Estat independent». De totes maneres, veu una escletxa per al diàleg ja que «tant Iceta com Carme Chacón han dit diverses vegades que estarien disposats a un referèndum com el del Canadà». El PSC defensa que, en el cas que Catalunya votés no en el referèndum de reforma federal de la Constitució, es passés a una «llei de la claredat» com la que el Canadà va aprovar per al Quebec.

Fonts d’En Comú Podem creuen que el PSC assumeix que hi haurà «un referèndum tard o d’hora». «Encara que està lligat de mans pels barons i Ciutadans, mentre que nosaltres no portem motxilla», afegeixen. Des de la direcció dels socialistes catalans s’afirma que «el referèndum no té solució» i assenyalen que mentre ells tenen clar que s’ha de votar per l’acord, en les files podemistes no saben ni quina pregunta farien en un referèndum. De totes maneres, malgrat aquestes discrepàncies, el PSC assenyala que «això no es desencalla a Catalunya» sinó a Madrid, a la taula a tres entre el PSOE, Podem i Ciutadans.

LA LÍNIA VERMELLA DE C’S

Notícies relacionades

En el partit d’Albert Rivera ha caigut malament que Iglesias solemnitzés al Congrés un tema que semblava abandonat, ja que la unitat d’Espanya és per a C’s la seva principal línia vermella. El líder de Podem, de totes maneres, creu que no cal que aquesta proposta surti abans de pactar el seu possible suport al PSOE per investir Sánchez: «El que és fonamental és que es posin a dialogar i a treballar per solucionar els problemes de Catalunya». 

Fernández Díaz acusa Sánchez de negociar "en secret" el referèndum

El ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, ha retret a Pedro Sánchez que hagi delegat en el PSC la negociació "en secret" d'un acord amb En Comú Podem sobre el referèndum català. "Delegar aquesta negociació és tot el contrari de transparència i claredat", ha lamentat respecte a aquesta qüestió en una entrevista a RNE en què ha acusat Sánchez d'"emmascarar la negociació del referèndum català, que és una línia vermella" que li va imposar el PSOE. "Pablo Iglesias no enganya, han dit que el referèndum i el dret a decidir són irrenunciables, però el PSC un dia diu una cosa i l'altre la contrària. Fa falta claredat. Reconèixer el dret d'autodeterminació és massa seriós, no cap en la nostra Constitució".