Una altra jutge envia al Suprem la causa contra Rita Barberá per incomplir la llei de memòria històrica

La instructora es declara no competent per jutjar-la per la seva negativa a retirar símbols franquistes

abertran33508788 former mayor of valencia  rita barbera arrives at 160421134509

abertran33508788 former mayor of valencia rita barbera arrives at 160421134509 / ENRIQUE CALVO

1
Es llegeix en minuts
LAURA L. DAVID / VALÈNCIA

Mal dia per a Rita Barberá. El mateix dia en què el jutge del 'cas Imelsa' ha demanat al Tribunal Suprem que imputi l'exalcaldessa de València per blanqueig de capitals, la segona magistrada que anava darrere de la imputació de l'ara senadora popular, ha decidit seguir els passos de l'instructor d'‘Imelsa’ i demanar també a l'alt tribunal que investigui i, en el seu cas, jutgi la parlamentària. En aquesta ocasió, per suposats delictes de desobediència i denegació d'auxili per incompliment de la llei de memòria històrica al no retirar els franquistes de carrers i edificis de la ciutat quan era alcaldessa.

La titular del jutjat d'instrucció número 16 de València on va recaure la denúncia l'abril del 2015 s'ha declarat no competent per admetre la denúncia presentada pels socialistes valencians, el Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica i l'advocat madrileny Eduardo Ranz Alonso.

A la ciutat de València encara hi ha en espais públics escuts anticonstitucionals, monuments als caiguts franquistes, plaques amb signes anticonstitucionals i quadros d'honors de València amb exponents del franquisme.

PETICIONS SENSE CONTESTAR

Notícies relacionades

Segons informa el TSJ valencià, la magistrada va sol·licitar l'octubre del 2015 al Senat l'acreditació de parlamentària de Barberá, però la petició no va ser resposta. Quatre mesos després, al març, el jutjat va oficiar de nou el Senat per reiterar la petició de la informació que necessitava la magistrada abans de resoldre si enviava la causa al Tribunal Suprem.

Rebuda aquesta informació, la magistrada, de conformitat amb el criteri del fiscal i apel·lant a la resolució del TSJCV, que ja va dir que el competent era el Tribunal Suprem, ha acordat elevar les diligències a la Sala Penal de l'alt tribunal.