CDC insisteix en una llista conjunta amb ERC i la CUP si hi ha eleccions

Homs espera que Rajoy doni "respostes concretes" a Puigdemont

El dirigent nacionalista reclama un pacte PSOE-Podem per evitar els comicis

 

  / EFE / MARTA PEREZ

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

"Si ens creiem la independència, sens dubte hem de anar junts a les generals". És la reflexió d'un destacat dirigent de Convergència defensant que en cas de noves eleccions, ERC accepti una candidatura conjunta amb CDC. Una llista que, segons explica el cap de files convergent al Congrés, Francesc Homs, hauria d'obrir-se a tot l'independentisme. Inclosa la CUP.

Però si el concurs de la CUP és més que improbable -mai s'ha presentat a unes legislatives-, tampoc Esquerra hi està disposada. Ho va rebutjar al desembre i ho segueix descartant perquè creu que l'independentisme suma més per separat i especialment perquè confia a tornar a guanyar CDC, com va passar al desembre.

Però Homs, inassequible al desànim, ha tornat a reclamar una coalició, malgrat que aquesta vegada ni l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) pressiona a favor d'un 'Junts pel Sí bis', ja que les bases de l'associació han forçat un canvi en el text del full de ruta de l'ANC per fer desaparèixer la referència a la unitat d'acció. 

¿Per què insisteix Homs, que ja va aconseguir un notable fracàs quan va anunciar l'any passat que amb ERC hi hauria unitat de cara a les generals i posteriorment va anunciar una fórmula "creativa" amb Esquerra? En primer lloc, per pressionar els republicans. Per a Convergència no té lògica treballar junts a Barcelona i no fer-ho a Madrid quan està en joc el procés d'independència. "És tan clau la fotografia del 26 de juny a Madrid [data de les possibles noves eleccions] com el que es farà", argumenta.

Un altre motiu més partidista és la possibilitat que CDC tornés a quedar per darrere d'Esquerra. Fins i tot a Convergència hi ha qui parla d'enquestes que donarien un pitjor resultat al partit que el que va obtenir al desembre, que ja va ser de notable descens respecte a quatre anys enrere.

De moment, l'únic aliat amb el qual compta Convergència és Demòcrates de Catalunya -l'escissió independentista sorgida d'Unió- que també aposta per una llista conjunta. Demòcrates finalment es va integrar en la llista convergent en les generals, formant la candidatura "Democràcia i Llibertat". Un nom, per cert, no gaire del gust de part de les bases convergents, que van trobar a faltar la denominació clàssica a l'hora d'anar a votar.

L'ACORD PSOE-PODEM Respecte a la investidura, Homs ha afirmat que "l'única opció" perquè Mariano Rajoy no segueixi a la Moncloa és un acord entre el PSOE i Podem. Però el dirigent de CDC no aclareix si s'abstindria davant un pacte d'aquestes característiques encara que no inclogués una referència al referèndum d'independència. L'únic que deixa clar és que el seu grup no votaria a favor.

Notícies relacionades

LA PETICIÓ 

Per una altra part, Homs ha explicat que l'objectiu del president Carles Puigdemont en la seva entrevista dimecres amb el president del Govern en funcions és que Mariano Rajoy doni "respostes concretes" als reptes no sols de l'agenda independentista sinó del dia a dia del Govern en relació amb l'administració central de l'Estat.

Primer viatge de Puigdemont a Brussel·les

Fonts de Presidència citades per l'Agència Catalana de Notícies asseguren que Puigdemont ha aprofitat la trobada per explicar l'objectiu d'aquesta visita oficial, que es coneix just el mateix dia que el Govern ha informat que la Comissió Europea es felicita del seu oferiment per acollir 4.500 refugiats en dos anys.