CDC i ERC oficialitzen que aniran per separat el 20-D

Les dues forces preveuen retirar els seus electes de les Corts en cas que Catalunya s'independitzi

Marta Rovira i Josep Rull, aquest divendres, en la presentació de les llistes de CDC i ERC per a les generals.

Marta Rovira i Josep Rull, aquest divendres, en la presentació de les llistes de CDC i ERC per a les generals. / JOAN CORTADELLAS

1
Es llegeix en minuts

No és ni una separació amistosa. S'assembla més aviat a passar de fer una declaració conjunta d'Hisenda a dues d'individuals. CDC ERC aniran per separat a les eleccions del 20-D. No es tracta, com ha publicat EL PERIÓDICO aquest divendres, d'una ruptura, sinó d'un pacte cordial. Josep Rull (CDC) i Marta Rovira (ERC) han explicat amb un somriure que de plebiscit només n'hi va haver un, el 27 de setembre, i que, per tant, ara toca tornar a presentar-se cada un amb les seves sigles.

Les dues forces, per allò de transmetre una imatge d'unitat del front independentista, compartiran un manifest (obert a la societat civil) i una part del programa. Concretament, la part referida al full de ruta amb què Junts pel Sí va concórrer al 27-Sfull de ruta Junts pel Sí . "Es tracta d'ampliar l'espai de cada un dels partits, de manera que no s'escapi cap vot", ha afirmat la secretària general d'ERC. El número 2 de CDC, per la seva part, ha assegurat que es busca "aprofitar tots els àmbits, ja sigui Madrid o Estrasburg, per donar a conèixer el mandat derivat de les urnes. Explicarem què ha passat a Catalunya".

Pel que fa a les quinieles de candidats, els convergents van remetre a la reunió dels seus òrgans interns del 14 de novembre i els republicans, del 7 de novembre. Les apostes situen Francesc Homs com a nou home fort de CDC a Madrid i Joan Tardà, per part d'ERC. En el cas dels republicans, sempre donats a obrir les llistes d'independents, sona també l'opinador Gabriel Rufián, membre de Súmate, com a integrant i possible cap de llista.

Notícies relacionades

Rull ha revelat que diumenge passat va tenir lloc una reunió del comitè de direcció de CDC en què es va aprovar per unanimitat el text que configura la proposta de resolució d'inici del procés d'independència. Rull ha assenyalat que "això és el que compta" per sobre de possibles discussions que hi hagi pogut haver en el si del Govern.

Rovira i Rull han assenyalat que, en cas de fer-se efectiva la independència de Catalunya, els diputats i senadors de CDC i ERC deixarien els seus escons.