El PP respira alleujat però espera que Soria doni més explicacions

Maíllo es mostra convençut que el ministre aclarirà la seva relació amb firmes a l'estranger perquè és un polític "honest"

Part de la direcció popular hauria preferit que la renúncia del ministre s'hagués produït dijous

tecnicomadrid32388370 madrid 12 01 2016 politica el presidente del gobie

tecnicomadrid32388370 madrid 12 01 2016 politica el presidente del gobie

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Després d'una jornada de tensió, preocupació i malestar al PP, després que dijous es difongués que el ministre José Manuel Soria va tenir una societat a Jersey -cosa que desmentia la seva afirmació que mai ha tingut empreses en societats fiscals-, el PP respira aquest divendres alleujat, al conèixer a primera hora la renúncia del titular d'Indústria. Això sí, al partit conservador li agradaria que Soria aclareixi, quan disposi de la informació, si va tenir o no relació amb firmes il·lícites. 

La direcció del partit segueix confiant en la seva innocència i creu que el seu problema és que ha comès "errors" a l'hora de desmentir les informacions que, en un principi, el relacionaven amb els 'papers de Panamà'. Per això, la cúpula del PP considera que, des de fora del Govern, Soria podrà recollir tota la informació de fa més de 20 anys i explicar-se sense seguir fent més mal a les sigles del PP, en un moment delicat en què s'acaba el termini per conformar un govern i tot indica que s'acosten unes noves eleccions

Alguns dirigents de la cúpula popular, càrrecs intermedis i territorials desitjaven que la marxa enrere del ministre s'hagués produït dijous, just després que el 'El Mundo' publiqués la seva relació amb una empresa a Jersey, cosa que va fer que la seva continuïtat fos "insostenible". Malgrat que arriba per a alguns amb un dia de retard, no obstant hi ha coincidència que la seva renúncia permet al partit i a Mariano Rajoy agafar aire i continuar amb la seva activitat, gairebé de precampanya, amb més normalitat de la que hauria implicat que el titular d'Indústria s'hagués mantingut en el càrrec. 

LES VALORACIONS PÚBLIQUES

Al saber-se la renúncia, el vicesecretari d'organització del PP, Fernando Martínez Maíllo, s'ha mostrat de fet "convençut" que Soria, quan tingui tota la informació, donarà explicacions i no es limitarà al comunicat emès aquest divendres, en què afirma que les seves activitats empresarials van ser "anteriors a la seva entrada en política el 1995".   

Notícies relacionades

A més, en una entrevista a TVE, el número tres del PP ha agraït a l'exministre el seu gest i s'ha ofert per donar-li un cop de mà. Ha afirmat que, si bé aquest ha pogut cometre "errors" en el procés d'explicació de la seva activitat anterior a ser alcalde de Las Palmas de Gran Canaria, el partit conservador no "qüestiona la seva honorabilitat" i està "trist" que la situació s'hagi complicat i no ho hagi pogut aclarir tot, després d'una "trajectòria formidable". Amb la seva renúncia, ha dit, "ha sigut molt honest" i no ha volgut perjudicar més ni el Govern ni el PP.

El vicesecretari Javier Maroto ha reconegut per la seva part que "la credibilitat del ministre" havia quedat en "entredit" i per això creu que ha pres una decisió "encertada, contundent i ràpida" que, segons la seva versió, ha comptat amb "el consentiment de Rajoy".